του Andrei Konchalovsky
firsttea.jpg

"Επιβιβάστηκα σ' ένα αεροπλάνο, που είχε προορισμός την Κιργισία. Ήταν γεμάτο από ανθρώπους που μιλούσαν μια ξένη γλώσσα με βαριά προφορά -σχεδόν μπορούσα να μυρίσω το κοπάδι με τα πρόβατα τους… Σκεφτόμουν: "Θα έρθει ποτέ ο καιρός που θα μπορέσω να επιστρέψω στη Μόσχα έχοντας γυρίσει 25 χιλιάδες μέτρα φιλμ;""
Andrei Konchalovsky

Σοβιετική Ένωση, 1923, κοντά στα κινέζικα σύνορα . Ένας δάσκαλος σταλμένος από το κομουνιστικό κόμμα, φθάνει σε μία απομονωμένη περιοχή, μιας από τις πιο καθυστερημένες ασιατικές δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης: την Κιργισία. Γεμάτος ιδεαλισμό και πάθος για προσφορά, προσπαθεί να οργανώσει ένα σχολείο για τους μαθητές της περιοχής.  Το περιβάλλον κάθε άλλο από φιλικό είναι για τις προσπάθειες του δασκάλου και η γνώση δεν αποτελεί μια αξία για τους κατοίκους της περιοχής. Το κλίμα αποκλεισμού, που βιώνει ο νεαρός δάσκαλος μοιάζει να διαταράσσεται μόνο από ένα πρόσωπο.
Βασισμένο σε μία νουβέλα του γνωστού Σοβιετικού συγγραφέα Chingiz Aitmatov (Τσινγκίζ Αϊτμάτοφ), το σενάριο της ταινίας καθορίζει και τον κεντρικό άξονα που διατρέχει την  προβληματική της ταινίας: είναι η είσοδος νεωτερικών ιδεών μέσα σ' ένα παραδοσιακό και συντηρητικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα βέβαια, η ταινία είναι και μια σπουδή πάνω σ' ένα χαρακτήρα, αυτόν του νεαρού δασκάλου, που καταφθάνει γεμάτος ενθουσιασμό για να μεταδώσει τη γνώση. Αλλά κυρίως είναι η οδύσσεια του νεαρού ήρωα, η σχέση του με τον τόπο, με το "πνεύμα του χώρου" : σ' αυτή τη σχέση ο σκηνοθέτης βρίσκει αναλογίες με την πραγματικότητα, καθώς και αυτός εξόριστος από την Πρωτεύουσα, την Μόσχα, προσπαθεί να κατανοήσει ένα νέο τόπο, να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία…
Δ.Μ.

Γεννημένος στην Μόσχα το 1937 ο Andrei Konchalovsky, κατάγεται από μια οικογένεια καλλιτεχνών, ποιητών και ζωγράφων: ο πατέρας του έγραψε τους στίχους του Σοβιετικού Εθνικού Ύμνου.  Μετά τις σπουδές μουσικής, ο Konchalovsky φοίτησε στην περίφημη σχολή κινηματογράφου VGIK της Μόσχας έχοντας σαν δάσκαλο τον Mikhail Romm. Συνεργάτης στην ταινία  Παιδικά χρόνια του Ιβάν του Αντρέι Ταρκόφσκι και με συμμετοχή στο σενάριο της ταινίας Αντρέι Ρουμπλίοφ, ο Andrei Konchalovsky ξεκίνησε την προσωπική του πορεία στον χώρο του κινηματογράφου με δύο ταινίες που αναζωογόνησαν τον γερασμένο χώρο του Σοβιετικού Σινεμά (Πρώτος Δάσκαλος, Η Ευτυχία της Άσια ). Παρ' όλα τα προβλήματα, που αντιμετώπισε με τους ιθύνοντες της Σοβιετικής λογοκρισίας, οι ταινίες του κέρδισαν την προσοχή στα διάφορα ευρωπαϊκά φεστιβάλ: βραβεία στα φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν, Κάρλοβυ-Βάρυ, με πιο σημαντικό το Ειδικό Βραβείο στις Κάννες για την ταινία Siberiade (Σιβεριάδα, 1978). Στην δεκαετία του 80 μετακόμισε στο Χόλιγουντ,  όπου μεταξύ άλλων γύρισε ένα ξεχασμένο σενάριο του Ακίρα Κουροσάουα, το Runaway Train με τον Jon Voight. Αδελφός του είναι ο επίσης γνωστός σκηνοθέτης Νικήτα Μιχάλκοφ.  Φιλμογραφία: The Boy And The Pigeon/Malchik I Golub (Μικρού Μήκους, 1961), The First Teacher/Pervyi Uchitel (1965), Asya's Happiness/Istoria Asi Klyachinoi, Kotoraya Lyubila, Da Nie Vshla Zamuzh (1967), A Nest Of Gentlefolk/ Dvoryanskoe Gnezdo (1969), Uncle Vanya/Dyadya Vanya (1971), Romance For Lovers/Romans O Vljublehhych (1974), Siberiade (1978),  Maria's Lovers (1984),  Runaway Train (1985),  Duet For One (1986),  Shy People (1987), Tango & Cash (1989), Homer And Eddie (1990), The Inner Circle/ The Projectionist (1991), Kourotchka Riaba/Ryaba My Chicken (1994)

ΠΡΩΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ/ THE FIRST TEACHER/ PERVYI UCHITEL (1965)
Σκ: Andrei Konchalovsky (Αντρέι Κοντσαλόφσκι)
Σεν: Andrei Konchalovsky, Boris Dobrodeyev (Μπόρις Ντομπροντέγιεφ) , βασισμένο σε μια νουβέλα του Chingiz Aitmatov (Τσινγκίζ Αϊτμάτοφ)
Φωτ: Georgi Rerberg (Γκεόργκι Ρέρμπεργκ)
Μουσ: Vyacheslav Ovchinnikov (Βιατσεσλάβ Οβτσινίκοφ)
Παίζουν: Bolot Beishenaliyev (Μπόλοτ Μπεϊσεναλίγιεφ) , Indris Nogoybayev (Ίντρις Νογκοϊμπάγιεφ), Natalya Arinbasarova (Νατάλια Αρινμπασάροβα)
Διάρκεια: 102 (Σοβιετική Ένωση)/ 97 (Γαλλία)
Χώρα: Σοβιετική Ένωση/ Ρωσία, Κιργισία
Ασπρόμαυρη