(Το φιλί της πεταλούδας)
του Michael Winterbottom
butterfl.jpg

Η ζωή στο δρόμο, η ζωή στα όρια, η περιπλάνηση, οι περιστασιακές σχέσεις της μιας βραδιάς που τελειώνουν πάντα άσχημα: η ζωή για την Γιούνις είναι σκληρή. Και η ίδια είναι σκληρή. Το σώμα της διακοσμημένο με τατουάζ, σημάδια από ανοικτές πληγές και ουλές, καλύπτεται από αλυσίδες και piercings. Η Γιούνις αποζητά την ηδονή του σώματος και προσδοκά τη γαλήνη της ψυχής. Άγγελος της οργής και προάγγελος του θανάτου, η Γιούνις θα συναντήσει την Μίριαμ, μια υπάλληλο σ' ένα βενζινάδικο. Αυτή η συνάντηση θα σημαδεύει ανεξίτηλα τις δύο γυναίκες: το ερωτικό πάθος που θα τις ενώσει είναι μόνο ένα προκάλυμμα. Καθώς θα περιπλανιόνται στη βρετανική επαρχία, οι δύο γυναίκες θα "διανθίσουν" την ερωτική τους σχέση με μια σειρά από φόνους ανδρών (αλλά και γυναικών). Θύματα ενός ένοχου ερωτισμού, οι άνδρες δεν αποτελούν μόνο τα σφάγια μίας θυσίας που η Γιούνις (και περιστασιακά η Μίριαμ) θα προσφέρουν στον Θεό. Είναι, την ίδια στιγμή, αυτοί οι άνδρες και θύτες των δύο γυναικών: ο ερωτικός τους πόθος σημαδεύει ανεξίτηλα την Γιούνις και την Μίριαμ.
Καθώς όλη η αφήγηση περιστρέφεται γύρω από την "ένοχη" ερωτική σχέση των δύο γυναικών είναι η υποκριτική παρουσία των δύο κεντρικών ηθοποιών - η Amanda Plummer στο ρόλο της Γιούνις/ Eunice (Pulp Fiction) και η Saskia Reeves στον ρόλο της ερωτικής της συντρόφου- που αφήνει έντονα ίχνη στην ταινία. Μέσα στη δραματική πλοκή, οι δύο γυναίκες αποτελούν δύο χαρακτήρες συμπληρωματικούς. Τα υποκοριστικά που χρησιμοποιούν είναι άκρως χαρακτηριστικά: για τη Γιούνις, Γιού (You-Έσυ) και για την Μίριαμ, Μι (Me-Εγώ). Έτσι στην τελευταία σκηνή της ταινίας, στην παραλία, κάτι δραματικό συμβαίνει: στη χαμηλών τόνων Μίριαμ μοιάζει να μεταβιβάζεται κάτι από το πάθος και την ένταση της Γιούνις και μ' ένα ανάλογο τρόπο η Γιούνις, επιτέλους, θα κερδίσει λίγη από τη γαλήνη και την εσωτερική ηρεμία της Μίριαμ. Αυτή τελευταία σκηνή εμπεριέχει και όλη την ουσία της ταινίας: αυτό που βλέπει ο θεατής δεν είναι μια ερωτική ταινία. Είναι μια ταινία για έναν έρωτα…
Δ.Μ.

Το φιλί της πεταλούδας ( Butterfly Kiss)
Σκηνοθέτης: Michael Winterbottom
Σενάριο: Frank Cottrell Boyce
Παίζουν: Amanda Plummer (Γιούνις/ Eunice), Saskia Reeves (Μίριαμ/ Miriam), Kathy Jamieson (Γουέντι/ Wendy), Fine Time Fontayne (Τόνι/ Tony), Paul Brown (Γκάρι/ Gary), Des McAleer (Έρικ/ Eric), Freda Dowie (Έλσι/ Elsie), Paula Tilbrook (Έλα/ Ella), Joanne Cook (Άντζελα/ Angela)
Διάρκεια: 85 ',
1995,
Μεγ. Βρεττανία,
Έγχρωμη