του Michael Winterbottom
wonderla.jpg

Η Nadia είναι μια γοητευτική, αλλά μόνη σερβιτόρα. Βάζει αγγελίες αναζητώντας ερωτικούς συντρόφους. Η Debbie μεγαλώνει τον γιο της μόνη της, χωρίς την υποστήριξη του πατέρα του. Αναζητά την απόλαυση σε περιστασιακές σχέσεις. Η Molly είναι φαινομενικά ευτυχισμένη. Είναι παντρεμένη και έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Όμως η ανασφάλεια παραμονεύει, όταν ο άνδρας της εγκαταλείπει τη δουλειά του για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του: θέλει να γίνει σεφ. Η Nadia, η Debbie, η Molly, είναι αδελφές. Οι γονείς τους βρίσκονται στα πρόθυρα της κρίσης. Ο πατέρας τους, ο Bill, έχει χάσει τη δουλειά του και περιπλανιέται χωρίς σκοπό και νόημα. Η μητέρα τους, η Eileen βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Τελευταίο πρόσωπο, στην αφήγηση, ο σχεδόν εξαφανισμένος μοναδικός γιος του ζευγαριού, ο Darren.
Μια κατάδυση στο εσωτερικό της οικογενειακής ζωής επιχειρεί ο Michael Winterbottom (Jude, Welcome to Sarajevo). Το σκηνοθετικό ύφος - κάμερα στο χέρι, φυσικοί φωτισμοί, χρήση της αργής κίνησης- οι ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά και η μουσική του Michael Nyman(Piano): αυτά βρίσκονται στο κέντρο της ταινίας. Πίσω όμως από τις εικόνες της ο θεατής μπορεί να αναζητήσει το πορτραίτο μίας πόλης, του Λονδίνου, και τις προσωπογραφίες των κατοίκων της: η απεγνωσμένη αναζήτηση της ευτυχίας, η αποξένωση, η απουσία ουσιαστικών διαπροσωπικών σχέσεων σημαδεύουν τα πρόσωπα σ' αυτήν την ταινία.
 Δ.Μ.

Wonderland (1999)
Σκηνοθεσία: Michael Winterbottom
Σενάριο: Laurence Coriat
Φωτογραφία: Sean Bobbit
Μοντάζ: Trevor Waite
Σκηνογραφία: Mark Tildesley
Μουσική: Michael Nyman
Ηθοποιοί: Shirley Henderson (Debbie), Gina McKee (Nadia), Molly Parker (Molly), Ian Hart (Dan), John Simm (Eddie), Stuart Townsend (Tim), Kika Markham (Eileen)
Διάρκεια: 108'
Έγχρωμη