(Οικογενειακή υπόθεση)
του Călin Peter Netzer
childpo.jpg

Μένοντας πιστή στις αρχές του σύγχρονου ρουμανικού κινηματογράφου, η βραβευμένη με τη Χρυσή Άρκτο (2013) ταινία Poziţia Copilului / Child’s Pose παρακολουθεί την παθολογική σχέση μιας μητέρας με το γιο της, σκιαγραφώντας το πορτρέτο ενός χαρακτήρα αλλά και μιας κοινωνικής πραγματικότητας.
Με στοιχεία ντοκιμαντερίστικου ύφους-κυρίως στην αρχή- η ταινία αφηγείται την τροπή που παίρνει μετά από ένα τραγικό δυστύχημα η ήδη διαταραγμένη σχέση μιας δεσποτικής εξηντάχρονης μητέρας με τον τριανταδιάχρονο γιο της. Η πορεία που ακολουθούν τα γεγονότα και οι διπλωματικοί χειρισμοί της ηρωίδας αντανακλούν την παθογένεια της ανώτερης κοινωνικής τάξης, που αναδύθηκε στη μετά Τσαουσέσκου εποχή, αλλά και ενός διεφθαρμένου κρατικού συστήματος που τη στηρίζει, γιατί επωφελείται από αυτήν.
Οι τεταμένες οικογενειακές σχέσεις και οι συναισθηματικοί εκβιασμοί που ασκούν οι γονείς στα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών ρουμανικών ταινιών. Εδώ όμως ο σκηνοθέτης κινείται με λιγότερο μινιμαλιστικό τρόπο για να αποδώσει μια αντιπαράθεση σε πολλαπλά επίπεδα. Με εξαιρετικούς εσωτερικούς διαλόγους που εστιάζουν σε δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και με μια εξωστρέφεια, όπως στη σκηνή της λαμπερής οικογενειακής γιορτής, ο Netzer μιλάει στην ουσία για τα παιχνίδια εξουσίας, για τον αγώνα ελέγχου και χειραγώγησης, για τα συμπλέγματα συναισθηματικής εξάρτησης, την πηγή όλων των κακών. Αλλά και για τους γονείς που χάνουν τα παιδιά τους με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.
Εξαιρετική η ερμηνεία της Luminita Gheorghiiu στο ρόλο της μητέρας: κινείται με άνεση ανάμεσα στην κυνικότητα της υπερβολής και την τραγικότητα της απόγνωσης. Και η οποία στη συμφιλιωτική σκηνή του τέλους επιδεικνύει μοναδικά τις υποκριτικές της ικανότητες, ως ηθοποιός αλλά και ως χαρακτήρας του έργου.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]