(Το ξέσπασμα της βίας)
του Mikael Håfström
ondskan.jpg

Η ταινία είναι μια βίαιη εκδοχή του «Κύκλου των Χαμένων Ποιητών», και εστιάζει στο συντηρητικό εκπαιδευτικό σύστημα της δεκαετίας του ΄50 στη Σουηδία.
Κεντρικός χαρακτήρας της αφήγησης είναι ο Έρικ, ένας έφηβος που μεγαλώνει κάτω από αυστηρά πρότυπα στη Σουηδία της δεκαετίας του ΄50. Εκτονώνει την οργή του, από τους συνεχείς ξυλοδαρμούς που υφίσταται στο σπίτι του, σε ένα συμμαθητή, ξυλοκοπώντας τον σχεδόν μέχρι θανάτου. Το αποτελέσμα είναι να αποβληθεί από το σχολείο και να καταλήξει σε ένα συντηρητικό οικοτροφείο. Εδώ η ιεραρχία γίνεται σεβαστή με κάθε τρόπο και οι καθηγητές παραβλέπουν την σκληρή και βίαιη συμπεριφορά των παλιών μαθητών απέναντι στους νέους. Όπως είναι φυσικό όλη αυτή η πίεση θα οδηγήσει τον Έρικ στα όρια: θα τον ωθήσει σε μια βίαιη και επικίνδυνη συμπεριφορά. Γρήγορα η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο...
Το σενάριο βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο "Το ξέσπασμα της βίας" του Jan Guillou.
Ο Ben Kenigsberg σημειώνει σε μια κριτική στην εφ. Village Voice:  "Η ταινία είναι σκοτεινό δράμα και στηρίζεται σε σκηνές όπου οι δεσμοφύλακες απαιτούν απο τον Έρικ να υποταχθεί στους παράλογους κώδικες συμπεριφοράς, ωθόντας τον στονα αρνηθεί, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες ποινές, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αντίδραση απο την πλευρα του 'Ερικ. Το περιβάλλον της ταινίας είναι μια αναφορά στην ταινία του Lindsay Anderson If...."
Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2004.