(Απολεσθέντα αντικείμενα)
των Stefan Arsenijevic, Nadejda Koseva, Mait Laas, Kornel Mundruczo, Cristian Mungiu, Jasmila Zbanich

Μικρές ιστορίες, εικόνες μιας πραγματικότητας βαθύτατα βαλκανικής παρουσιάζονται σ’ αυτή την ταινία. Η πρώτη ιστορία έχει ως κεντρικά πρόσωπα τους γονείς ενός ζευγαριού, που προετοιμάζουν το γαμήλιο γλέντι των παιδιών τους. Όμως καθώς οι καλεσμένοι καταφθάνουν, οι μελλόνυμφοι είναι ακόμα μακριά. Στη δεύτερη ιστορία, μια νεαρή κοπέλα η Tatjana αναγκάζεται να φύγει από το χωριό της και να πάει στο Βουκουρέστι για να συμπαρασταθεί στην άρρωστη μητέρα της. Σύντροφος της στο ταξίδι το αγαπημένο της γαλόπουλο που το κουβαλά μαζί της για να το προσφέρει στο γιατρό της μητέρα της. Η τρίτη ταινία είναι ένα ντοκιμαντέρ με κεντρικά πρόσωπα δύο μαθήτριες, που μένουν στο μουσουλμανικό και στο σέρβικο τομέα του Μοστάρ. Η τέταρτη ιστορία επικεντρώνεται σ’ ένα σύμβουλο ψυχολόγο, που ασχολείται με ασθενείς που έχουν τάσεις αυτοκτονίας. Η συνάντηση με την αδελφή του είναι η ευκαιρία για να αντιμετωπίσουν το κοινό του παρελθόν. Στο κέντρο της πέμπτης ταινίας υπάρχει η επανάσταση της Vera, μιας πενηντάρας που εργάζεται ως ελεγκτής σε τραμ. Αποφασίζει να αναλάβει τις τύχες της ζωής της και τον έλεγχο του τραμ... Συνδετικός κρίκος όλων των προηγούμενων ιστοριών είναι μια ταινία animation στην οποία ένας αρχιτέκτονας βοηθά την γυναίκα να γεννήσει και βιώνει μια σειρά από περίεργες καταστάσεις.
Η σπονδυλωτή αυτή ταινία αποτελεί μια προσπάθεια για συνεργασία ανάμεσα σε κινηματογραφίες όμορες γεωγραφικά –οι χώρες προέλευσης είναι η Βουλγαρία, Ρουμανία, Βοσνία –Ερζεγοβίνη, Ουγγαρία, Σερβία-Μαυροβούνιο. Οι σκηνοθέτες, νεαροί και ταλαντούχοι, καταγράφουν τόσο τις όψεις μιας εξωτερικής πραγματικότητας όσο και τα συναισθήματα και τις αγωνίες, δηλαδή την εσωτερική κατάσταση του ανθρώπου. Οι ταινίες αποτελούν μικρά πορτραίτα των ανθρώπων που ζουν στα Βαλκάνια, σκιαγραφήσεις της ζωής τους.
Lost and Found - Six Glances at a Generation(Απολεσθέντα αντικείμενα), Stefan Arsenijevic, Nadejda Koseva, Mait Laas, Kornel Mundruczo, Cristian Mungiu, Jasmila Zbanich, Serbia & Montenegro/Bulgaria/Estonia/ Hungary/Romania/Bosnia & Herzegovina, 2005, 99’
Δ.Μ.