(Η ταμίας θέλει διακοπές)
του Dalibor Matanić

Η Barica δουλεύει σ' ένα μικρό σούπερ- μάρκετ. Οι πελάτες δεν είναι ιδιαιτέρα ευυπόληπτοι: αλκοολικοί και περιστασιακοί κλέφτες συχνάζουν στο κατάστημα. Ούτε όμως και ο υπεύθυνος και διευθυντής: η βασική του έγνοια είναι η πώληση λαθραίων οινοπνευματωδών ποτών. Το κατάστημα φαίνεται να λειτουργεί χάρις στην αφοσίωση των υπαλλήλων: της Barica, της συναδέλφου και φίλη της Stefica, αλλά και της Zelinja.
Η Barica δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στο περιβάλλον εργασίας. Έχει ένα όνειρο: προσμένει με ανυπομονησία τις διακοπές της. Θέλει να πάει, για πρώτη φορά στη ζωή της, στην παραλία, παρέα με την μικρή της κόρη της, η οποία πάσχει από βρογχίτη. Όμως το όνειρο της βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Jadranka, η νέα γοητευτική υπάλληλος του σούπερ- μάρκετ, προσπαθεί να πείσει τον διευθυντή, να ακυρώσει τις διακοπές της Barica, για να μπορέσουν οι δύο τους να πάνε ένα "επαγγελματικό ταξίδι". Μόνος συμπαραστάτης της ηρωίδας, στις δυσκολίες της, φαίνεται ότι είναι ένας μυστηριώδης αστυνομικός επιθεωρητής που συλλαμβάνει τους κλέφτες -πελάτες του σούπερ- μάρκετ.
Επικεντρώνοντας την αφήγηση στο κεντρικό γυναικείο πρόσωπο, η σκηνοθεσία έκανε μία καθοριστική κίνηση: σχεδιάζει ένα πορτραίτο μίας γυναίκας, εν ώρα εργασίας, σκιαγραφεί τις δυσκολίες της ζωής της. Επιλέγοντας έναν ανάλαφρο και συχνά κωμικό τόνο (στις σκηνές που παρουσιάζονται οι πελάτες του καταστήματος, αλλά και οι σχέσεις εργαζομένων -διευθυντή) και παρουσιάζοντας όψεις από τη ζωή της, ο σκηνοθέτης προσεγγίζει το θέμα μέσω ενός στυλιζαρισμένου ύφους. Με ευαισθησία και λεπτότητα, καταγράφει την παθητικότητα, τη διστακτικότητα και την ηθική καθαρότητα της ηρωίδας, ενώ συχνά κινηματογραφεί το πρόσωπο και το σώμα της με ένα λυρισμό, αλλά και με μια μελαγχολία. Μια γλυκόπικρη αίσθηση συνοδεύει τις εικόνες της ταινίας, αλλά και μια αγαπητική διάθεση γι' αυτή τη γυναίκα. Όντας μέσα σ' ένα περιβάλλον διαφθοράς και ηθικής έκπτωσης, η στάση ζωής της αποτελεί μια φωτεινή ελπίδα -το πρόσωπο  της στο τέλος ακτινοβολεί λάμψη και καθαρότητα…
Δ.Μ.