του Michel Hazanavicius
oss117.jpg

Παρωδία των τρόπων και των μέσων μιας κατασκοπευτικής ταινίας, από τους συντελεστές της ταινίας The Artist.
Αίγυπτος, 1955. Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι στο αποκορύφωμα του και το Κάιρο είναι το θέατρο συγκρούσεων για τους κατασκόπους των Μεγάλων Δυνάμεων που δρουν ανεξέλεγκτα. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας αποφασίζει να στείλει τον καλύτερό του κατάσκοπο (στον ρόλο ο Jean Dujardin / Ζαν Ντιζαρντέν), τον Hubert Bonisseur de La Bath, με το κωδικό όνομα OSS 117, να ανακαλύψει τι συνέβη με την εξαφάνιση ενός άλλου Γάλλου κατασκόπου. Ο OSS 117, ως ένας άλλος Τζέιμς Μποντ, φτάνει στην Αίγυπτο, συναντά το σύνδεσμό του, και με μυστική ταυτότητα αρχίζει τις έρευνες για τη διαλεύκανση του μυστηρίου, προσπαθώντας να διεισδύσει στην τοπική κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, εκτός από το πληθωρικό του στυλ και την περισσή φινέτσα του, ο OSS 117 δε δείχνει να διαθέτει καμία ικανότητα σαν κατάσκοπος, οι γκάφες του έρχονται η μία μετά την άλλη, και μόνο η τύχη θα τον φέρει κοντά στη λύση...
Η ταινία είναι μια παρωδία της σειράς ταινιών με ήρωα τον OSS 117, που υπήρχαν τη δεκαετία 1950 και 1960. Αυτή η σειρά των ταινιών βασιζόταν σε μια ανάλογη σειρά μυθιστορημάτων του Jean Bruce (που είχαν κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα), ενός εξαιρετικά παραγωγικού και δημοφιλή γάλλου συγγραφέα.
Ο Roger Ebert γράφει για την ταινία: «Για παρωδία, η ταινία είναι εξαιρετικά επαρκής στις σκηνές δράσης, όταν ο «ηλίθιος» ήρωας αυτοσχεδιάζει. Και υπάρχει μια σκηνή απόδρασης που αναπτύσσεται με τρόπο απρόβλεπτο. Ο Dujardin, με κάποιο τρόπο, είναι σε θέση να υποδυθεί τον ανίδεο και στα όρια της βλακείας ήρωα, αναμειγνύοντας γοητεία με χαριτωμένα σχόλια που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και προσβολές».