του Jean-Xavier de Lestrade
soupcon2.jpg

Σίκουελ της πετυχημένης σειράς ντοκιμαντέρ Soupçons /The Staircase του ίδιου σκηνοθέτη, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα γεγονότα μετά την καταδίκη του συγγραφέα Michael Peterson για τη δολοφονία της γυναίκας του Kathleen.
Το πρώτο μέρος, το αποτελούμενο από 8 μέρη ντοκιμαντέρ The Staircase ήταν μια συναρπαστική καταγραφή της δίκης και ότι προηγήθηκε αυτής: επικεντρωμένο τόσο στην προσωπικότητα του Michael Peterson, και την οικογένεια του, όσο επίσης και στη διαδικασία της δίκης. Τώρα, ο σκηνοθέτης, με αφετηρία το Νοέμβρη του 2011,  εστιάζει στις προσπάθειες για αναψηλάφηση της δίκης και απελευθέρωση του καταδικασμένου Michael Peterson.
Ότι πυροδοτεί την αφήγηση είναι η αποκάλυψη ότι ένας από τους εμπειρογνώμονες, που κατέθεσαν στη πρώτη δίκη, ο Duane Deaver παραποιούσε συστηματικά στοιχεία, με αποτέλεσμα μια σειρά από δικαστικές πλάνες.
Το ντοκιμαντέρ, πολύ διαφορετικό τόσο στο ύφος όσο και τις αφηγηματικές πρακτικές από το πρώτο μέρος, εστιάζει αποκλειστικά στις δικαστικές διαδικασίες. Ιχνογραφεί το τοπίο της δίκης και ότι το περιβάλλει -πρόσωπα, καταστάσεις, συναισθήματα: Η δικαιοσύνη και οι πλάνες της, η απογοήτευση και η προσδοκία, ο πόνος ενός πένθους (για τη σύζυγο) σε διαρκή αναστολή, οι οικογενειακές σχέσεις, η ζωή που συνεχίζεται... 
Ωστόσο κυρίως σχεδιάζεται το πορτραίτο του κεντρικού χαρακτήρα, του Michael Peterson, που κουρασμένος και εξαντλημένος στη φυλακή, συνεχίζει να ελπίζει στην απελευθέρωση του. Αλλά και της οικογένειάς του: των γιων του και των (υιοθετημένων) θυγατέρων του, που συνεχίζουν τη ζωή τους, φέροντας πάντα το βάρος της πατρικής καταδίκης. Στο τέλος η απελευθέρωση του Michael Peterson, μοιάζει σαν η κάθαρση σε μια οικογενειακή τραγωδία…
 
Δημήτρης Μπάμπας