της Alice Winocour
augusti.jpg

Ταινία εποχής που αφηγείται την περίπτωση της Augustine, μιας 19χρονης υπηρέτριας που νοσηλεύεται με συμπτώματα «υστερίας». Ο γιατρός που την παρακολουθεί είναι ο Jean-Martin Charcot, αυτός που, με τις θεωρίες του σχετικά με τη γυναικεία υστερία και την ύπνωση, επηρέασε καθοριστικά τον μαθητή του Sigmund Freud. Η αφήγηση παρακολουθεί την ηρωίδα, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τις ασυνήθιστες για την εποχή –τέλη του 19ου αιώνα- θεραπευτικές μεθόδους.
Αν και η ταινία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδους ριμέικ της ταινίας του David Cronenberg, A Dangerous Method (2011), ωστόσο απομακρύνεται αρκετά από αυτή, αφού εδώ συναντάμε μια άλλη οπτική στη σχέση γιατρού- ασθενή. Υπάρχει η τυπική σχέση εξουσίας γιατρού-ασθενή, αλλά και μια σχέση αμοιβαίας εξάρτησης, αφού η νεαρή κοπέλα είναι μια αληθινή σταρ: απαραίτητη για τα ιατρικά συνέδρια, όπου ο γιατρός Charcot παρουσιάζει και υπερασπίζεται τη θεωρία του.
Παράλληλα υπάρχει και μια κρυφή σχέση σεξουαλικής σαγήνης που δεν γίνεται αμέσως φανερή. Διατηρώντας ένα χαμηλό προφίλ καθ’ όλη τη διάρκεια της αφήγησης, η ηρωίδα θα διεκδικήσει μόνο στο τέλος την πραγματική της θέση στη μυθοπλασία.
Η σκηνοθέτις δεν αναπαράγει μόνο με πιστότητα το κλίμα της εποχής (και τις σχέσεις εξουσίας άνδρα- γυναίκας), αλλά παράλληλα σχεδιάζει και το πορτραίτο μιας νεαρής κοπέλας, λίγο πριν τη σεξουαλική της αφύπνισης, καθώς συνειδητοποιεί την τρομακτική δύναμη της σεξουαλικότητάς της.
Τον κεντρικό ρόλο της υπηρέτριας υποδύεται η γαλλίδα τραγουδίστρια Soko (ψευδώνυμο της Stéphanie Sokolinski).
Ο Vincent Lindon στο ρόλο του καθηγητή Jean-Martin Charcot.

Δημήτρης Μπάμπας