των Bill Jones, Jeff Simpson, Ben Timlett
aliars.jpg

Μια μαύρη κωμωδία, με τη φόρμα ενός 3D animation, για τη ζωή του Γκράχαμ Τσάπμαν/ Graham Chapman, o oποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κωμικού γκρουπ Μόντι Πάιθον/ Monty Pythons. Παρότι έφυγε από τη ζωή το 1989 σε ηλικία μόλις 48 ετών, πρόλαβε να μαγνητοφωνήσει τον εαυτό του καθώς διάβαζε το βιβλίο του με τίτλο «Η αυτοβιογραφία ενός ψεύτη». Μέσα σ' αυτό αφηγείται  τις ωραίες αλλά και στις άσχημες στιγμές της σκοτεινής, αλλά ταυτόχρονα πολύχρωμης και εξτρίμ ζωής του. Μια ζωή γεμάτη στιγμές σουρεαλισμού, φαντασίας και ανοησίας.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς και σκηνοθέτες - οι οποίοι είναι οι δημιουργοί του Monty Pythons Flying Circus - δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ, ούτε μια ταινία για τους Μόντι Πάιθονς, αλλά μια ταινία σχετικά με την παράξενη ζωή ενός εκ των  Πάιθον μέσα από τη δική του προσωπική ματιά.
Ο Γκράχαμ Τσάπμαν ήταν φανερά ομοφυλόφιλος, αλλά κρυφά αλκοολικός, κάτι το οποίο δικαιολογημένα δημιουργεί μια ένταση και ένα δράμα στην ιστορία. Σαν συγγραφέας, στην αυτοβιογραφία του, δεν διστάζει να μιλήσει για οποιοδήποτε.
Οι σκηνοθέτες σημειώνουν: "Η ταινία είναι βασισμένη σε μια αυτοβιογραφία, στην οποία έχουν συνεισφέρει 6 συγγραφείς, 3 σκηνοθέτες και χρησιμοποιεί 14 διαφορετικές εταιρείες κινουμένων σχεδίων δουλεύοντας με 17 διαφορετικές τεχνικές. Αα! και ο πρωταγωνιστής έχει πεθάνει εδώ και 23 χρόνια.
(...) Και οι τρεις μας είχαμε εμπειρία στα ντοκιμαντέρ, αλλά κανένας από εμάς δεν είχε ξανακάνει κινούμενα σχέδια…και μάλιστα 3D!  Tο μόνο που ξέραμε ήταν ότι δεν είχαμε budget - επιπέδου Χόλιγουντ - και ότι για να κάνεις μια ταινία κινουμένων σχεδίων χρειάζεται πολύς χρόνος. Στην αρχή πιστεύαμε πως έχουμε 8 διαφορετικά στυλ κινουμένων σχεδίων, τα οποία αντιπροσώπευαν 8 διαφορετικές περιόδους της ζωής του Γκράχαμ. Όταν όμως είδαμε το απίστευτο υλικό που μας προσέφεραν οι εταιρείες κινουμένων σχεδίων δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε και έτσι χρησιμοποιήσαμε 17 διαφορετικές τεχνικές. Οι γραφίστες μας, οι οποίοι ήταν νέοι σε ηλικία, γύρω στα 28, δούλευαν όλοι με τρομερό ενθουσιασμό και προθυμία και ήταν φοβερά ανυπόμονοι να ασχοληθούν με ένα τόσο ασυνήθιστο project, με άλλα λόγια να φέρουν πίσω στη ζωή τον νεκρό Μόντι Πάιθον."

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)