του Richard Linklater
befmid.jpg

Στην ταινία Before Sunrise (1995), ένας αμερικανός, ο Jesse, και μια γαλλίδα, η Céline, συνταξιδεύουν στο τρένο για Βιέννη. Περνούν μαζί μια νύχτα, περπατώντας στους δρόμους της Βιέννης, συζητώντας, φιλοσοφώντας και φλερτάροντας. Το σούρουπο χωρίζουν και δίνουν αμοιβαία υπόσχεση να συναντηθούν ξανά.
Στην ταινία Before Sunset (2004), μετά από εννέα χρόνια, συναντιούνται ξανά. Αυτή τη φορά, ο Jesse και η Céline, είναι μαζί μια μέρα στο Παρίσι, συζητώντας για τις κατεστραμμένες προσωπικές τους σχέσεις, και ανακαλύπτοντας πάλι τα συναισθήματα που έχουν ο ένας για τον άλλον.
Τώρα, στην ταινία Before Midnight/ Πριν τα μεσάνυχτα, ο Jessie και η Céline κάνουν διακοπές στην Ελλάδα μαζί με τις κόρες τους. Ο κόσμος των συναισθημάτων είναι πάντα το θέμα των συζητήσεων τους. Τώρα όμως, είναι δική τους σχέση η οποία είναι το θέμα. Και είναι η κοινή τους ζωή και η καθημερινότητα που θέτει τους όρους…
Με τους Ethan Hawke, Julie Delpy, Ξένια Καλογεροπούλου και Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.
Ο Richard Linklater επισημαίνει: «Συνεχίζουμε να κάνουμε ρομαντικές ταινίες. Καθώς οι ήρωες μεγαλώνουν, θα ανακαλύψουμε ότι ο έρωτας μεταξύ τους παίρνει καινούργιο νόημα. Είναι πολύ ωραίο. (...)[Ο  Jesse και η Celine] Στο «Πριν τα Μεσάνυχτα» ακόμα μιλάνε και γελάνε μεταξύ τους. Αυτή τη φορά, θεωρήσαμε ότι αυτό που έχουμε πραγματικά να προσφέρουμε είναι η ωμή αλήθεια για τη μακροχρόνια δέσμευση-να τη δείξουμε όπως είναι. Όλα αυτά τα ναρκοπέδια. Έπρεπε να σκαλίσουμε το μέτωπο της οικογένειας, που είναι πολύ διαφορετικό από τη σύντομη συνάντηση τους στα είκοσι τους χρόνια και την επανένωση στα τριάντα τους. Δεν είναι το ίδιο είδος ρομαντικής ιστορίας. Πιστεύουμε όμως ότι αυτό το ζευγάρι έχει κάτι το ιδιαίτερο.
Σχετικά με το τόπο που διαδραματίζεται η ταινία ο Richard Linklater δηλώνει: «Η Ελλάδα έχει κάτι. Τους συναντάμε σε ένα είδος παράδεισου: είναι μαζί, αυτός γράφει βιβλία, εκείνη είναι περιβαλλοντολόγος, έχουν παιδιά. Κατά μια έννοια ό,τι θέλησαν από τη ζωή τους έχει συμβεί κι όμως ενώ κάνουν τις τέλειες διακοπές, κάτι συμβαίνει, ως συνήθως». Και συνεχίζει: «Πολλοί μας ρωτάνε αν ο διάλογος ήταν αυτοσχέδιος. Αλλά όλες οι λέξεις υπάρχουν στο σενάριο. Είναι μεγάλη επιβεβαίωση για τον Ethan και τη Julie που το κοινό πιστεύει ότι αυτοσχεδιάζουν. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς πάει στο σενάριο για να ακούγεται φυσικό και γνήσιο, σαν κουβέντα. Σε κάποια φάση έρχεται η μαγική στιγμή που μαθαίνουν τόσο καλά το διάλογο που ξεχνάνε ότι δεν είναι αληθινός ».
Ο Ethan Hawke δηλώνει: «Οι θεατές θεωρούν ότι πρόκειται για τριλογία, γιατί αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά ταινία, αλλά κανείς δεν ξέρει αν φτάσουμε κάποια στιγμή τις πέντε ταινίες. Δεν έχω ιδέα». Αναφερόμενος στο τόπο των γυρισμάτων ο Hawke σχολιάζει: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πιο συγκινητικό μέρος στην Ευρώπη από την Ελλάδα. Γιατί έχει αρχαία αλλά και δυναμική σύγχρονη ιστορία. Είναι κάθε μέρα στις ειδήσεις. Αλλά οι ιστορίες αγάπης είναι πάντα επίκαιρες. Η αγάπη είναι πάντα καινούρια και πάντα θα υπάρχει. Συμβαίνει σε όλους. Σαν τον ήλιο που ανατέλλει κάθε μέρα. Ο έρωτας είναι ένας πολύ μυστηριώδης θεός. Είναι πολύ νέος και πολύ παλιός. Η Ελλάδα ταυτίζεται με την αναζήτηση του νοήματος της ζωής, και νιώθω ότι λειτούργει ως μεταφορά για την ταινία».
Η Julie Delpy δηλώνει: «Τι συμβαίνει όταν ακολουθείς αυτόν που αγαπάς; Δεν θα είναι όλα ρόδινα. Δεν υπάρχει η τέλεια σχέση. Προσωπικά όταν βλέπω τέλεια ζευγάρια, μου φαίνεται αλλόκοτο. Όταν βλέπω ανθρώπους να διαφωνούν, μου φαίνεται πιο πιστευτό.
(...)  Η ταινία έχει να κάνει με το πέρασμα του χρόνου. Αλλά αυτό δεν είναι στενάχωρο. Είναι το ίδιο ζωντανοί στα σαράντα τους όπως και στα είκοσι τους. Καμιά φορά, διαβάζω ένα σενάριο και οι γυναίκες στα σαράντα τους είναι όλες θυμωμένες και πικρόχολες. Προσωπικά, δεν γνωρίζω τέτοιες γυναίκες. (...) Οι σκηνές φαίνονται πολύ φυσικές, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά που έχει γίνει από πίσω. Η περίοδος συγγραφής του σεναρίου είναι πολύ έντονη. Στη συνέχεια η υποκριτική είναι μια σκληρή διαδικασία, γιατί πρέπει να φαινόμαστε όσο περισσότερο φυσικοί και αυθεντικοί γίνεται. Καθόμαστε σε ένα μέρος, μιλάμε ή απλά περιπλανιόμαστε σε μια τοποθεσία».

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βερολίνου, euronews, σημειώσεις για την παραγωγή)