του Kristian Levring
theking.jpg

Ο Kristian Levring γεννήθηκε στη Δανία το 1957. Μαζί με τους Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Soren Kragh-Jacobsen υπέγραψε την διακήρυξη του Δόγματος 95. Σπούδασε μοντάζ. Έζησε 8 χρόνια στην Γαλλία. Έχει σκηνοθετήσει τρεις μεγάλου μήκους ταινίες.
Το The King Is Alive (2001) -η 4η ταινία του Δόγματος - αφηγείται την ιστορία ενός γκρουπ τουριστών που βρίσκονται ξαφνικά παρατημένοι μέσα στην έρημο Γκόμπι και αποφασίζουν να ανεβάσουν τον Βασιλιά Ληρ.
Έντεκα επιβάτες ενός λεωφορίου αποκόβονται στην αφρικανική έρημο και βρίσκουν καταφύγιο σε μια εγκαταλελειμμένη πόλη. Καθώς οι ελπίδες για την διάσωσή τους λιγοστεύουν και το άγχος αυξάνεται, αποφασίζουν ν'ανεβάσουν ένα θεατρικό έργο με φόντο την καυτή έρημο και τα ερείπια της πόλης. Επιλέγουν το "Βασιλιά Ληρ" του Σαίξπηρ. Καθώς περνούν οι μέρες, βγαίνουν στην επιφάνεια πολλά πράγματα που καθένας απ'αυτούς κρύβει μέσα του...
«Ήθελα να κάνω κάτι στο οποίο οι αρχές του Δόγματος και η ιστορία να διαπλέκονται: η ιδέα να ανεβάσεις ένα θεατρικό έργο χωρίς θέατρο και χωρίς σκηνικά». Κάτι που αναμφίβολα θυμίζει το Dogville του φίλού του von Trier.
Κάνει ένα απολογισμό: «Μετά το Δόγμα αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ταινίες από την Δανία προβάλλονται πλέον σ’ όλο τον κόσμο, ενώ πριν ήταν σπάνιο να υπάρχει έστω και μια. Αυτές οι αρχές εμπεριείχαν κάποια ενέργεια και ένα είδος δύναμης που μας έκανε να δημιουργήσουμε καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες ταινίες».
(Data: splicedonline.com)

Δ.Μ.