του Vicente Aranda
carmen.jpg

Μένοντας πιστή στο πρωτότυπο -το μυθιστόρημα του Prosper Merime- η ταινία εστιάζει στο πάθος και την ορμή των συναισθημάτων.
1830. Νότια Ισπανία. Ένας Γάλλος συγγραφέας και περιηγητής, ο Prosper Merime θα συναντήσει τον Jose, ένα Βάσκο ληστή και λιποτάκτη που κρύβεται στα δάση. Λίγο αργότερα θα γνωρίσει μια γοητευτική τσιγγάνα, την Carmen και θα την ακολουθήσει στο σπίτι της. Την συνάντηση τους θα διακόψει ο Jose ο οποίος διώχνει τον συγγραφέα. Ύστερα από λίγες μέρες ο Merime επισκέπτεται στην φυλακή τον Jose: είναι καταδικασμένος σε θάνατο με απαγχονισμό και αφηγείται στον συγγραφέα την ιστορία του. Περιγράφει τον έρωτα του για την Carmen που τον οδήγησε στην καταστροφή, την λιποταξία του, την σταδιακή εγκατάλειψη αξίων και πεποιθήσεων, όλων όσων καθορίζουν την προσωπικότητα του.
25 κινηματογραφικές εκδοχές του γνωστού μύθου της Carmen έχουν γυριστεί στο παρελθόν: από κωμικές διασκευές του Charlie Chaplin, μέχρι εκδοχές με μαύρους ηθοποιούς, από αναγνώσεις σαν αυτές του Jean Luc Godard μέχρι σύγχρονες προσαρμογές όπως η πρόσφατη με τον εύγλωττο τίτλο Carmen: A Hip Hopera. Ο σκηνοθέτης Vicente Aranda επιλέγει να μείνει πιστός στο μυθιστόρημα του 1847 και όχι στην διασκευή του Bizet για την όπερα του 1875: εστιάζει στο σύμπαν των συναισθημάτων που καταγράφονται στο μυθιστόρημα. Όλος ο μύθος γεννιέται από την πρωταρχική και βασική απορία ενός άνδρα για την γυναίκα, δηλαδή την αδυναμία του να κατανοήσει και να ελέγξει την αινιγματική φύση της γυναικείας σαγήνης. Γύρω από την Carmen, το αρχέτυπο της μοιραίας γυναίκας που οδηγεί τους άνδρες στην καταστροφή, αναπτύσσεται το πολύπλοκο και δαιδαλώδες τοπίο μιας ερωτικής σχέσης: το πάθος και ο πόθος, η ζήλια και ο ίμερος, η αυτοκαταστροφή και η εκμηδένιση. Η δραματική πλοκή διατρέχεται από την αντίθεση ανάμεσα στην ελευθερία της φύσης και των ενστίκτων (που αντιπροσωπεύει η Carmen) και τον κόσμο της τάξης και του πολιτισμού (που αντιπροσωπεύει ο Jose αλλά και ο Merime).
Στον κεντρικό ρόλο βρίσκουμε την βραβευμένη με το βραβείο Goya (2001) Paz Vega, ηθοποιό που γνωρίζουμε από εμφανίσεις της σε ταινίες όπως Novo, Sex and Lucia και Talk to Her.
Δ.Μ.

«Η Carmen είναι η πρώτη «μοιραία» γυναίκα στην ιστορία της λογοτεχνίας και χρειάζεται μια εποχή έντονων ρυθμών όπως ο 21ος αιώνας για να υπάρξει».
Vicente Aranda, σκηνοθέτης της ταινίας Carmen.