της Renata Litvinova

Η Renata Litvinova γεννήθηκε στην Μόσχα το 1967. Θεωρείται ως μια cult φιγούρα στο τοπίο του νέου ρωσικού κινηματογράφου. Σπούδασε συγγραφή σεναρίου. Ασχολήθηκε επίσης με τη παραγωγή ταινιών και την υποκριτική συμμετέχοντας σε ταινίες του Peter Greenaway και της Kira Muratova, η οποία της δημιούργησε τη δημόσια εικόνα της: μια παράξενη μείξη στοιχείων από χαρακτήρες όπως της femme fatale, βαμπ, ντίβας, παρθένου και θεάς.
Το Goddess (2004) είναι η πρώτη της μεγάλου μήκους, με αναφορές σε παραμύθια όπως της Σταχτοπούτας και της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων. Μια ντετέκτιβ που προσπαθεί να επιλύσει το μυστήριο της απαγωγής ενός κοριτσιού. Στο soundtrack της ταινίας ακούγονται τραγούδια του Nick Cave.
«Στην ταινία Goddess πραγματικότητα και μυστήριο, ζωή και φαντασία διασταυρώνονται μ΄ ένα στυλιζαρισμένο και μοδάτο και παρόλα αυτά απόλυτα λογικό τρόπο. Η Litvinova δημιουργεί το δικό της φανταστικό καλλιτεχνικό χώρο από το αποστειρωμένο κενό. Η ταινία είναι ένας κατάλογος από μοδάτους εσωτερικούς χώρους: είναι ο θρίαμβος της λαμπερής φόρμας», αναφέρει ένας κριτικός.
(Data: renatochka.by.ru)
Δ.Μ.