του John Duigan
headin.jpg

Με φόντο τις αναταραχές και τις ανακατατάξεις του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η ταινία επικεντρώνεται στις συναισθηματικές (και όχι μόνο) περιπέτειες ενός μάλλον αταίριαστου ζευγαριού.
Κεντρικό πρόσωπο είναι η Gilda μια νεαρή γοητευτική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Ο πατέρας της είναι ένας γάλλος εκατομμυριούχος και η μητέρα της αμερικανίδα. Γεμάτη διάθεση για πειραματισμό, η Gilda ζει μια περιπετειώδη συναισθηματική ζωή. Λόγω μιας απρόοπτης εξέλιξης θα γνωριστεί με τον Guy και η γνωριμία αυτή θα δημιουργήσει μια σχέση που θα επιβιώσει των διακυμάνσεων του χρόνου. Ο Guy υπότροφος στο πανεπιστήμιο, ιρλανδικής καταγωγής και από οικογένεια εργατών, θα εντυπωσιαστεί από την σαγηνευτική παρουσία της. Αν και θα γίνουν εραστές, ποτέ δεν θα αφεθεί απόλυτα να τον κυριαρχήσει. Όταν μετά από χρόνια τον προσκαλεί να την επισκεφθεί στο Παρίσι ο Guy θα αντικρίσει ένα νέο τοπίο: η Gilda είναι διάσημη φωτογράφος και συζεί με το μοντέλο της, την Mia μια πρώην ισπανίδα χορεύτρια. Η Mia, που έχει ένα περιπετειώδες όσο και σκοτεινό παρελθόν, παρακολουθεί μαθήματα νοσηλευτικής θέλοντας να πάει εθελόντρια στο εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην πατρίδα της. Όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεσπάσει οι αλλαγές στην σχέση Gilda και Guy θα είναι επίσης δραστικές: Ο Guy είναι στο Παρίσι κατάσκοπος των Βρετανών και η Gilda ερωμένη ενός αξιωματικού των Ναζί.
Η περίοδος πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο –ο μεσοπόλεμος– χαρακτηρίζεται ως μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας, ένα ξέσπασμα ανάμεσα σε δύο βαρβάρους και αιματηρούς πολέμους. Ο χαρακτήρας της Gilda δεν είναι παρά τεκνό αυτών των καιρών. Η αφήγηση της ταινίας επικεντρώνεται στις μεταλλαγές της ερωτικής (και όχι μόνο) σχέσης μεταξύ Guy και Gilda και το πώς αυτή η σχέση αντανακλά το πνεύμα των καιρών. Ωστόσο η σχέση αυτή είναι ανισοβαρής αφού ο Guy εν τέλει λειτουργεί ως το βλέμμα του θεατή που γοητευμένος και καθηλωμένος από την σαγήνη της, την παρακολουθεί πως διασχίζει αυτή την ταραγμένη περίοδο της ιστορίας: από το ηδονιστικό περιβάλλον του μεσοπολέμου στην βαρβαρότητα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ταινία παρουσιάστηκε σε ειδική προβολή στο φεστιβάλ του Τορόντο και στο σενάριο και την σκηνοθεσία βρίσκουμε τον John Duigan (Lawn Dogs).
Δ.Μ.

«Αυτό που έχει ενδιαφέρον στο χαρακτήρα της Gilda είναι η αναζήτηση του έρωτα. Η φιλία που υπάρχει ανάμεσα στην Gilda και την Mia έχει σχέση με την αναζήτηση μιας γυναίκας που για την Gilda θα αντιπροσωπεύει μια καλή φίλη, κάποια που να μπορεί να της διδάξει κάτι, και αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτή. Και επιπλέον την ίδια στιγμή να ‘ναι ανοικτή στη ιδέα να προχωρήσουν περισσότερο σωματικά.
(…) [Η Gilda] Επειδή εξερευνά τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα, επειδή θέλει να βιώσει τόσο διαφορετικές εμπειρίες, δεν μπορεί να εστιάσει σ’ αυτό που θέλει η καρδιά της.
(…) [Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας] έβλεπα αρκετές ταινίες όπως η Little Foxes -ταινίες της μεγάλης Bette Davies. Ήταν μια προσωπικότητα τόσο δυνατή, γεμάτη ζωντάνια, άμεση και με αντιθέσεις. Υπάρχει κάτι στον τρόπο που μιλούσε στο πως περπατούσε σ’ ένα δωμάτιο που μ’ αρέσει, έτσι έβλεπα συνεχώς ταινίες της»
(Charlize Theron δηλώσεις στο site www.about.com).