(Πέρα από τη λογική)
του Joachim Lafosse
(σχετικά με την ταινία)
aperdre.jpg

Η ιστορία της σχέσης ενός νεαρού ζευγαριού που, παρά τον έρωτα τους, οδηγείται  προς σε μια τραγική κατάληξη.
Η Murielle και ο Mounir αγαπιούνται με πάθος. Από τότε που ήταν παιδί, ο νεαρός άνδρας ζει με τον γιατρό Pinget που του παρέχει μια άνετη ζωή. Όταν ο Mounir και η Murielle αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, η εξάρτηση του ζευγαριού από τον γιατρό αυξάνει σε υπερβολικό βαθμό. Η Murielle βρίσκει τον εαυτό της να έχει παγιδευτεί σε μια νοσηρή κατάσταση…
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία που συγκλόνισε το Βέλγιο.
Η Emilie Dequenne που υποδύεται τον κεντρικό ρόλο δηλώνει: «Το δράμα για τη Μυριέλ είναι ότι δεν έχει αληθινές σχέσεις. Αυτή είναι η τραγωδία της, και ο Γιοακίμ έχει κάνει μια πραγματική τραγωδία, μια όπερα από αυτή την ανθρώπινη ιστορία».
Ο Peter Debruge γράφει για την ταινία στο περιοδικό Variety: «Ο Βέλγος σκηνοθέτης Joachim Lafosse/ Γιοακίμ Λαφός (Nue Proprieté, Eleve Libre) παρουσιάζει μια εικόνα του πώς η ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή γίνεται ανυπόφορη και οδηγεί σε ένα ασυγχώρητο έγκλημα στην ταινία A perdre la raison/ Πέρα από τη Λογική.  Η πέμπτη και καλύτερη ταινία του σκηνοθέτη επικεντρώνεται γύρω από μια όμορφη νέα γυναίκα που χάνεται μέσα στην ολοένα αυξανόμενη ασφυξία της μητρότητας, του γάμου και ενός τρόπου ζωής που βάζει στην ίδια στέγη τέσσερα παιδιά, έναν Μαροκινό σύζυγο και έναν πεθερό που χειραγωγεί το ζευγάρι. Στην κορυφή αυτής της θαυμάσια διαμορφωμένης τραγωδίας  βρίσκεται η Εμιλί Ντεκέν, όχι πια το μικρό κορίτσι που είχαμε πρωτοδεί στη Ροζέτα του 1999, αλλά ένα παγιδευμένο ζώο που εξωθείται στα άκρα».