του Lenny Abrahamson

Δύο χρήστες ναρκωτικών ξυπνούν σ’ ένα χωράφι, κάπου στην ερημιά. Ο ένας είναι ψηλός και φορά ένα κόκκινο μπουφάν: είναι ο Adam. Ο άλλος είναι κοντός και ακόμα νυσταγμένος: είναι ο Paul. Θα ξεκινήσουν την μέρα τους αναζητώντας την δόση τους. Στις περιπλανήσεις τους συναντούν την οικογένεια του Wayne που θα τους αντιμετωπίσει με περιφρόνηση και σκληρότητα. Αργότερα περιπλανώμενοι στους δρόμους συναντούν χαρακτηριστικούς τύπους όπως ο Muddy και ο Zippy. Κλέβουν από ένα σούπερ-μάρκετ γάλα και λίγο ψωμί. Σ’ ένα πάρκο συναντούν ένα μετανάστη και συζητούν μαζί του για τη γεωγραφία των Βαλκανίων. Επισκέπτονται μια φίλη τους την Jeanine και θα συμπεριφερθούν με απέραντη πατρική αγάπη στο μωρό της. Προσπαθώντας να βρουν χρήματα για τη δόση τους ληστεύουν ένα νέο που πάσχει από σύνδρομο Down. Συμμετέχουν σε μια αποτυχημένη ληστεία σ’ ένα βενζινάδικο και κλέβουν μια τηλεόραση.
Με προφανείς αναφορές στις κωμωδίες με δίδυμο κωμικών όπως είναι ο Χονδρός και ο Λιγνός, η σκηνοθεσία επιλέγει ως εκκίνηση μια ανάλαφρη και κωμική προσέγγιση των δύο χαρακτήρων. Αυτά δύο πρόσωπα δεν έχουν κανένα έλεγχο στη ζωή τους και προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο. Και είναι αυτό που συνδέει το κωμικό τους με τους κωμικούς του βωβού κινηματογράφου καθώς άγονται και φέρονται προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και το περιβάλλον.
Όμως το κωμικό της ταινίας δεν μπορεί να κρύψει τις τραγικές διαστάσεις των δύο χαρακτήρων –κάτι που υπογραμμίζει με το πιο έντονο τρόπο το τέλος. Αυτό που έχουμε σ’ αυτή την ταινία είναι δύο πρόσωπα -σκιές που τελούν διαρκώς εν αναμονή του αναπόφευκτου. «Υπάρχει μια παράξενη σύνδεση στοιχείων από τον Χονδρό Λιγνό και το Περιμένοντας το Γκοντό του Beckett», επισημαίνει η κριτική.
Στο ρόλο του Adam ο Mark O’Halloran, σεναριογράφος της ταινίας ενώ στο ρόλο του «Ρουμάνου» μετανάστη ο πρώην υπουργός πολιτισμού της Ρουμανίας Ion Caramitru. Η ταινία πέραν των εθνικών βραβείων που έχει κερδίσει βραβεύτηκε στο φεστιβάλ της Σόφιας από τη FIPRESCI.
Δ.Μ.