(Η προφητεία των βατράχων)
του Jacques-Rémy Girerd
laprophe.jpg

Ο Τομ είναι ένα αγόρι που μένει μαζί με τον Φερντινάντ και τη Ζιλιέτ, τους θετούς γονείς του. Μαζί τους ζει και η μικρή γειτόνισσά τους Λίλι. Κάποια στιγμή οι βάτραχοι διαισθάνονται πως καταφθάνει ένας φοβερός κατακλυσμός και αποφασίζουν να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για να προετοιμάσουν από κοινού την σωτηρία τους. Ο Φερντινάντ παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Σώζει τα ζώα ενός ζωολογικού κήπου και μαζί με την οικογένειά του και τη Λίλι, βρίσκουν καταφύγιο στη σιταποθήκη. Όπως είχε προβλεφθεί, η καταιγίδα ξεσπά και η στάθμη του νερού ανεβαίνει σιγά- σιγά. Είναι λοιπόν όλοι κλεισμένοι στο κτίριο, που αρμενίζει στον πλημμυρισμένο κόσμο. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες και να συμβιώσουν, ο Φερντινάντ θέτει κάποιους κανόνες: ένας απ’ αυτούς απαγορεύει στα σαρκοφάγα ζώα να τρώνε κρέας…
Αρνούμενος τη βιομηχανική εκδοχή της εταιρείας Disney, ο σκηνοθέτης επιλέγει να αναδείξει σ’ αυτήν την ταινία κινουμένων σχεδίων, πέρα από τα εμφανή –δηλαδή τον αισθησιασμό των χρωμάτων, την ποιητικότητα, την τεχνική επιδεξιότητα και τις δυνατές συγκινήσεις-, κάποια ουσιαστικά σημεία του μύθου: την αποδοχή της διαφορετικότητας, την οικολογία, την αγάπη, την δικτατορία, το σεβασμό του άλλου…
Ο Jacques-Rémy Girerd δηλώνει: “…Η Προφητεία των βατράχων είναι ένας κοινωνικός κωμικοτραγικός μύθος που θέτει ερωτήματα σχετικά με την ανεκτικότητα, την οικολογία, τη δυσκολία της συμβίωσης, τον αυταρχισμό της εξουσίας και ταυτόχρονα είναι μια όμορφη ιστορία αγάπης…”
O Jacques-Rémy Girerd γεννήθηκε το 1952 και διετέλεσε καθηγητής στη σχολή Καλών Τεχνών της Γκρενόμπλ. Το 1984, ιδρύει το στούντιο Folimage, όπου και δημιουργεί πολλές ταινίες μικρού μήκους με ήρωες από πλαστελίνη και καθιερώνεται διεθνώς ως ειδικός αυτής της τεχνικής. Από το 1988 αφιερώνεται κυρίως στη δημιουργία ταινιών για νέους και γυρίζει πολλές εκπαιδευτικές σειρές για την τηλεόραση, βασισμένες στο παιχνίδι, που γνωρίζουν επιτυχία και στις πέντε ηπείρους. Το 1997 γυρίζει το L’enfant aux grelots, μια ταινία μεσαίου μήκους που προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες με μεγάλη επιτυχία. Αμέσως μετά ξεκινάει το γύρισμα της πρώτης του ταινίας μεγάλου μήκους, την Προφητεία των βατράχων η οποία χρειάστηκε έξι χρόνια δουλειάς για να ολοκληρωθεί.
(δ.τ.)

Η προφητεία των βατράχων (La prophétie des grenouilles)
Σκηνοθεσία: Jacques-Rémy Girerd.
Σενάριο: Jacques-Rémy Girerd, Antoine Lanciaux, Iouri Tcherenkov.
Φωτογραφία: Benoît Razy.
Σκηνικά: Jean-Loup Felicioli.
Ήχος: Frédéric Attal.
Μουσική: Serge Besset
Μοντάζ: Hervé Guichard.
Ηθοποιοί: ακούγονται οι φωνές των Michel Piccoli, Laurentine Milebo, Kevin Hervé, Coline Girerd, Anouk Grinberg, Luis Rego, Jacques Higelin, Romain Bouteille, Michel Galabru, Annie Girardot, Manuela Gourary, Liliane Rovere.
Παραγωγή: Folimage, StudioCanal, France 2 Cinéma, Rhone-Alpes Cinéma.
Διάρκεια: 90’. Έγχρωμο. 2002
Βραβεία: Ειδική μνεία παιδικής επιτροπής- Γυάλινη Αρκούδα Φεστιβάλ Βερολίνου (Jacques-Rémy Girerd).