(Παιχνίδια ελιγμών)
του Abdellatif Kechiche
lescquiv.jpg

Η Λύδια μια μαθήτρια που ζει σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού είναι παθιασμένη με τον Marivaux, κάνει εντατικές πρόβες για το έργο που ανεβάζει η τάξη της με την ευκαιρία της σχολικής γιορτής. Ο δεκαπεντάχρονος Αμπντεκρίμ ο επονομαζόμενος “Κριμό”, είναι τρελά ερωτευμένος με την συμμαθήτρια του. Αλλά ο Κριμό δεν θέλει να εκδηλώσει φανερά τον έρωτά του και δεν ξέρει πως να προσεγγίσει τη νεαρή κοπέλα χωρίς να το μάθουν όλοι. Η λύση που βρίσκει είναι θεατρική: εξαγοράζει τον παρτενέρ της επί σκηνής για να του πάρει το ρόλο του Αρλεκίνου στην παράσταση που ανεβάζει η τάξη τους και να βρεθεί έτσι δίπλα της. Αυτό λοιπόν που ο Kριμό δεν τολμά να ομολογήσει, θα το κάνει ο Marivaux στη θέση του! Αυτό όμως θα τον φέρει αντιμέτωπο με το μεγαλείο του κειμένου και τις απαιτήσεις της καθηγήτριάς του των γαλλικών. Θα βρει ο Kριμό τις λέξεις για να εκδηλώσει τον ερωτά του στην Λύδια η θα κολλήσει;
Τα αέναα παιχνίδια του έρωτα και της τύχης, η ψυχολογική λεπτότητα και η αληθινή συγκίνηση, η ενέργεια και η φυσικότητα αποτελούν τα χαρακτηριστικά αυτής της κωμωδίας στην οποία πρωταγωνιστούν ερασιτέχνες ηθοποιοί. Επιχειρώντας να ανατρέψει τα κλισέ που συνοδεύουν τον περιβάλλον των “banlieu”, ο σκηνοθέτης επικεντρώνεται στον κόσμο της νεανικής αγάπης και στο λεπτό σύνορο που χωρίζει το θέατρο από τον πραγματικό κόσμο.
Ο Abdellatif Kechiche δηλώνει: “Είναι τόσο στιγματισμένες οι συνοικίες των προαστίων, ώστε θεωρείται σχεδόν επανάσταση το να τοποθετήσουμε εκεί οποιαδήποτε δράση χωρίς να συμπεριλάβουμε ομαδικούς βιασμούς, ναρκωτικά, κορίτσια με καλυμμένα τα πρόσωπα από ισλαμικές μαντίλες και καταναγκαστικού γάμους. Εγώ, έτσι γι αλλαγή, είχα την επιθυμία να ακούσω να μιλούν για αγάπη, τέχνη, λογοτεχνία και θέατρο.”
O Abdellatif Kechiche γεννήθηκε το 1960 στην Τύνιδα. Έχοντας εργαστεί με επιτυχία για αρκετά χρόνια ως ηθοποιός κυρίως στο θέατρο, το 2000 σκηνοθετεί το La faute à Voltaire,, με την οποία αποσπά το Χρυσό Λιοντάρι για την καλύτερη πρώτη ταινία στο Φεστιβάλ Βενετίας. Το 2003, γυρίζει με ελάχιστα οικονομικά μέσα, σε φυσικούς χώρους και ερασιτέχνες ηθοποιούς τη δεύτερη ταινία του, Παιχνίδια ελιγμών, που είναι η ιστορία μαθητών λυκείου ενός προαστίου, οι οποίοι κάνουν πρόβες για ένα έργο του Marivaux. Τα γυρίσματα έγιναν σε μια συνοικία του Franc-Moisin, στο Saint-Denis.
(δ.τ.)

Παιχνίδια ελιγμών (L’escquive)
Σκηνοθεσία: Abdellatif Kechiche.
Σενάριο: Abdellatif Kechiche, Ghalia Lacroix.
Φωτογραφία: Lubomir Bakchev.
Σκηνικά: Michel-Ange Gionti.
Kοστούμια: Maria Beloso-Hall.
Ήχος: Nicolas Washkowski.
Μοντάζ: Ghalya Lacroix.
Ηθοποιοί: Osman Elkharraz, Sarah Forestier, Sabrina Ouzani, Hajar Hamlili.
Παραγωγή: Lola films, Noé Productions.
Διάρκεια: 117’. Έγχρωμο. 2003