(Ανοιχτές Καρδιές)
της Susanne Bier
openhea2.jpg

Παρακολουθώντας τις αδιόρατες διαδρομές του έρωτα -στο πως απροειδοποίητα εισβάλλει στις καρδιές, στο πως αναστατώνει τις ψυχές και ανατρέπει τις ισορροπίες- αυτή η ταινία από την Δανία ισορροπεί τα ρεαλιστικά και μελοδραματικά της στοιχεία, αφήνοντας στο τέλος μια γλυκόπικρη αίσθηση.
Κεντρικά πρόσωπα της αφήγησης είναι ένα ζευγάρι: η Cecile και ο Joachim είναι τρέλα ερωτευμένοι. Τις ευδαιμονίες του έρωτα τους θα διαταράξει ένα απρόοπτο γεγονός: ο Joachim θα έχει ένα σοβαρό αυτοκινητικό ατύχημα. Οι συνέπειες του είναι ολέθριες καθώς θα μείνει παράλυτος.
Σε μια απροσδόκητη έκφραση αληθινής αγάπης αλλά και αυτοσεβασμού, ο Joachim θα ζητήσει από την αγαπημένη του Cecile να τον εγκαταλείψει. Η υπεύθυνη του ατυχήματος Marie, γεμάτη τύψεις, ζητά από τον σύζυγο της και γιατρό του, Niels να προσφέρει στο ζευγάρι κάθε δυνατή βοήθεια -συναισθηματική ή άλλη. Επιθετικός και με εχθρικές διαθέσεις απέναντι στην αγαπημένη του, ο Joachim σιγά -σιγά απομακρύνεται συναισθηματικά. Απογοητευμένη από την εξέλιξη των γεγονότων η Cecile δεν θα αργήσει να βρει παρηγοριά και συναισθηματική συμπαράσταση στο πρόσωπο του Niels…
Αν και η αφήγηση της ταινίας είναι διάστικτη από επιρροές από τα τηλεοπτικά μελοδράματα –η μοίρα και η τύχη αποτελούν θεμέλιους λίθους της δραματικής πλοκής-, είναι ο σκηνοθετικός χειρισμός της νεαρής  Susanne Bier που συνιστά την πρωτοτυπία. Υπακούοντας –όχι απόλυτα είναι αλήθεια- στους κανόνες του Δόγματος (που θέσπισε ο Lars von Trier και οι συνεργάτες του) η σκηνοθέτις αφηγείται τις απροσδόκητες δυναμικές του έρωτα, της αγάπης, της μοίρας και του τυχαίου. Αυτή η ετερόκλητη σύμφυση ανάμεσα στον ρεαλισμό του ύφους και την μελοδραματικότητα του σεναρίου δίνει στην ταινία ένα μη αναμενόμενο συναισθηματικό βάθος.
Βραβευμένη από την FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Τορόντο 2002 με την επισήμανση ότι “το Δόγμα έχει μεγαλώσει και έχει εξελιχθεί σε μια κινηματογραφική γλώσσα με δυνατότητες”, η ταινία είναι ένα σχόλιο με την φόρμα του μελοδράματος για την ζωή και τον έρωτα στον δυτικό κόσμο.
Δημήτρης Μπάμπας