(Η επιστροφή)
του Andrey Zvyagintsev
return.jpg

Τρία πρόσωπα: δύο γιοι και ο πατέρας που ξαφνικά επιστέφει. Ένας χώρος: ένα έρημο νησί.
Με κέντρο έναν πατέρα που επιστρέφει, η σκηνοθεσία αναδεικνύει την αναστάτωση και την ταραχή που βασιλεύει στις ψυχές των δύο γιων του που τον υποδέχονται. Ταινία κλειστών χώρων (παρόλο τους ανοικτούς ορίζοντες που διαδραματίζεται) και έντονων συναισθημάτων, Η επιστροφή/ The Return βυθίζει τον θεατή σ’ ένα σύμπαν όπου η αγάπη και ο θυμός, το μίσος και η κατανόηση διαπλέκονται με τα αρχέτυπα του ιουδοχριστιανικού πολιτισμού, παγιδεύοντας ήρωες και θεατές. Τα απρόοπτα συμβάντα προς την ενηλικίωση καταγράφει η σκηνοθεσία και τις θυσίες και τις απώλειες (συναισθηματικές και άλλες) αυτής της μακράς και οδυνηρής διαδικασίας αποτιμά.
Οι εντάσεις στη δραματική πλοκή κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή για τα 105 λεπτά που διαρκεί η ταινία. “Η ταινία είναι μια μυθολογική ματιά στην ανθρώπινη ζωή”, δηλώνει ο Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ/ Andrey Zvyagintsev για τις βαθύτερες των προθέσεων του. Ο θάνατος ως φάντασμα ρίχνει βαριά τη σκιά του στην ταινία. Όχι μόνο στις εικόνες, αλλά και στην πραγματικότητα: ο 15χρόνος ηθοποιός και ταλαντούχος μουσικός Vladimir Garin πέθανε λίγο πριν την ολοκλήρωση της ταινίας.
Ο Andrey Zvyagintsev γεννήθηκε στο Novosibirsk της Ρωσίας, το 1964. Σπούδασε υποκριτική στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Εργάστηκε ως ηθοποιός. Το 2000 σκηνοθετεί μια μικρού μήκους ταινία. Η πρώτη του ταινία The Return υπήρξε το μήλο της έριδος για τα Φεστιβάλ Λοκάρνο και Βενετίας. Πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας και ένα από τα εντυπωσιακότερα ντεμπούτο των τελευταίων χρόνων. 
[Data: http/www.Corriere.It]
Δ.Μ.