(Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ)
του Rainer Werner Fassbinder
the-bitter-tears-of-petra-von-kant.jpg

Σχεδιάστριας μόδας, η Πέτρα Φον Καντ περνά όλον τον χρόνο της παρέα με την Μαρλένε, τη συνεργάτιδα και υπηρέτριά της. Το πρόσωπο που θα εισβάλλει στην ζωή της και θα διαταράξει τις ισορροπίες της είναι η Καρίν, ένα μοντέλο. Η Κάριν θα εκμεταλλευθεί τα αισθήματα ερωτικής συμπάθειας της Πέτρα και σταδιακά θα γίνει η κυρίαρχος του χώρου. Όταν η σχέση των δυο γυναικών θα φθάσει σ' ένα κρίσιμο σημείο, η Πέτρα θα εγκαταλειφθεί από την ερωμένη της και θα βυθισθεί στην απόγνωσή και την απελπισία.
Η Πέτρα είναι ένα πρόσωπο που συνεχώς υποδύεται ρόλους, είναι μία ηθοποιός. Οι καταστάσεις που ζει δεν οδηγούν σε αληθινά συναισθήματα. Αντίθετα όλες οι καταστάσεις -ο έρωτας, η απόγνωση και η συντριβή- αντιμετωπίζονται από την ηρωίδα ως πράξεις μίας θεατρικής παράστασης. Έτσι και ο έρωτας της για την Κάριν είναι ένα θεατρικό δράμα. Θεατής αυτής της παράστασης είναι η Μαρλένε: ένα πρόσωπο που ανήκει στην παράδοση των παθητικών φασμπιντερικών χαρακτήρων. Όμως, σ' αντίθεση μ' αυτήν την παράδοση, εδώ δεν έχουμε τη θεαματική και, πολλές φορές, τραγική έκρηξη. Όταν η Μαρλένε θα εγκαταλείψει την κεντρική ηρωίδα, τότε η αβεβαιότητα θα εισβάλλει στον στενό χώρο δωματίου, βυθίζοντας, αυτήν τη φορά στα αλήθεια, την Πέτρα μέσα στη μελαγχολία.
Δ.Μ.

Die bitteren Tränen der Petra von Kant (Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ)
Σκηνοθεσία: Rainer Werner Fassbinder. Σενάριο: Rainer Werner Fassbinder (βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του έργο). Φωτογραφία: Michael Ballhaus. Σκηνογραφία: Kurt Raab. Μοντάζ: Thea Eymèsz. Μουσική: The Platters, Walker Brothers, Giuseppe Verdi. Ηθοποιοί: Margit Carstensen, Hanna Schygulla, Katrin Schaake, Eva Mattes, Gisela Fackeldey, Irm Hermann. Προέλευση: Γερμανία. Διάρκεια: 124'. Έγχρωμη. 1972.