(Το παιχνίδι της τύχης)
του Rainer Werner Fassbinder
faustrecht-der-freiheit .jpg

Συναισθηματικός και ευαίσθητο,ς ο ήρωας έχει κερδίσει ένα σημαντικό πόσο. Η γνωριμία του μ' ένα νεαρό διανοούμενο -εκπρόσωπο της αστικής τάξης- είναι καθοριστική: τον ερωτεύεται και μαζί του ζει την αυταπάτη των ερωτικών συναισθημάτων. Η οικογένεια του εραστή του αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και ο ήρωας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Γρήγορα θα βρεθεί σε δεινή θέση: θα εγκαταλειφθεί από τον εραστή του και μόνος πλέον, σιγά- σιγά, θα βουλιάξει στο τέλμα της απελπισίας και της απόγνωσής. Το τέλος είναι πλέον κοντά…
Η δραματική πλοκή περιστρέφεται γύρω από το δίπολο σεξ/χρήμα -και μέσα σ' αυτό το δίπολο ο κεντρικός ήρωας είναι ένα πρόσωπο τραγικό: η εκμετάλλευση του -υλική και συναισθηματική- συνιστά ένα σημείο των καιρών, ένα σύμπτωμα του κοινωνικού συστήματος. Οι αυταπάτες για κοινωνική άνοδο (η γνωριμία του με τον νεαρό αστό) είναι παράλληλες με τις αυταπάτες που συνοδεύουν την ερωτική επιθυμία. Αντιστρέφοντας τις δομές του κλασικού μελοδράματος, ο Φασμπίντερ δημιουργεί ένα χώρο όπου τα κλασικά θέματα της αγάπης, της προδοσίας και της συναισθηματικής εκμετάλλευσης συναντάνε ένα πολιτικό στοχασμό για την κατάσταση στο εσωτερικό της τότε Δυτική Γερμανία. Όπως έγραψε κάποιος κριτικός "σ' αυτήν την ταινία ο Φασμπίντερ συμφιλιώνει τον Μαρξ με τον Φρόιντ".
Δ.Μ.

Faustrecht Der Freiheit (Το Παιχνίδι της Τύχης)
Σκηνοθεσία: Rainer Werner Fassbinder. Σενάριο: Rainer Werner Fassbinder, Christian Hohoff. Φωτογραφία: Michael Ballhaus. Σκηνογραφία: Kurt Raab. Κοστούμια: Helga Kempke. Μοντάζ: Thea Eymèsz. Μουσική: Josef Niessen, Peer Raben. Ηθοποιοί: Rainer Werner Fassbinder, Peter Chatel, Adrian Hoven, Ulla Jacobsson, Lieselotte Eder, Harry Baer, Marquard Bohm, Kitty Buchhammer, Karlheinz Böhm, Ingrid Caven, El Hedi ben Salem. Προέλευση: Γερμανία. Διάρκεια: 123'. Έγχρωμη. 1974.