(Ο Καυγατζής)
του Rainer Werner Fassbinder
querelle.jpg

Ένας νεαρός ναύτης φθάνει στο λιμάνι της Βρέστης. Αρχίζει συχνάζει σ' ένα παράξενο πορνείο. Εκεί ανακαλύπτει ότι ο αδελφός του είναι εραστής της ιδιοκτήτριας του πορνείου. Ο ήρωας κάνει παρέα με τον άνδρα της, και παίζει μαζί του ζάρια: Αν κερδίσει την παρτίδα θα κάνει έρωτα με την γυναίκα του -αν όμως χάσει θα κάνει έρωτα μαζί του. Ο ήρωας χάνει επίτηδες την παρτίδα…
Επιλέγοντας να διασκευάσει το τολμηρό στη γλώσσα μυθιστόρημα του Jean Genet, ο Φασμπίντερ προχώρησε σε μια καθοριστική κίνηση: δημιούργησε ένα θεατρικό ντεκόρ μέσα στο οποίο εγκλώβισε όλη τη δράση. Έτσι ο μελοδραματισμός των καταστάσεων, η χορογραφία των κινήσεων και η μη- ρεαλιστικότητα του ντεκόρ δημιουργούν το σχεδόν ονειρικό περιβάλλον μιας ερωτικής φαντασίωσης. Εδώ, ο ερωτικός πόθος μεταμφιέζεται και αλλάζει διαρκώς πρόσωπα. Και η ερωτική έκσταση κυριαρχεί στο χώρο. "Η σκέψη του φόνου φέρνει στο νου την θάλασσα, τους ναύτες, κι ακολουθούν σκέψεις έρωτα και σεξουαλικότητας": Η φράση που ανοίγει το βιβλίο στοιχειώνει τις εικόνες της ταινίας.
Ταινία που αμφισβητήθηκε έντονα στην εποχή της -κατηγορήθηκε ως παρακμιακή και άκρως μηδενιστική- ο Καυγατζής είναι το κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη της.
Δ.Μ.

Querelle - Ein Pakt Mit Dem Teufel (Ο Καυγατζής)
Σκηνοθεσία: Rainer Werner Fassbinder. Σενάριο: Burkhard Driest, Rainer Werner Fassbinder (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Jean Genet). Φωτογραφία: Xaver Schwarzenberger, Josef Vavra. Σκηνογραφία: Rolf Zehetbauer. Κοστούμια: Barbara Baum, Monika Jacobs. Μοντάζ: Rainer Werner Fassbinder (ως Franz Walsch), Juliane Lorenz. Μουσική: Peer Raben. Ηθοποιοί: Brad Davis, Franco Nero, Jeanne Moreau, Laurent Malet, Hanno Pöschl, Günther Kaufmann, Burkhard Driest, Roger Fritz, Dieter Schidor. Παραγωγή: Michael McLernon, Dieter Schidor. Προέλευση: Γαλλία, Γερμανία. Διάρκεια: 108'. Έγχρωμη. 1982.