(Ο Ιερέας)
της Antonia Bird
priest.jpg

Κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης είναι ένας νεαρός καθολικός εφημέριος στο Λίβερπουλ, ο οποίος βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στην αυστηρότητα του θρησκευτικού δόγματός και στη δύναμη της σάρκας: είναι ομοφυλόφιλος και τα βράδια συχνάζει στα gay μπαρ της πόλης. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί ένα νεαρό άνδρα. Το γεγονός θα λειτουργήσει ως καταλύτης, αφού αυτό θα αλλάξει την καθημερινότητά του και θα θέσει σε αμφιβολία τη στράτευση του ήρωα, στις τάξεις της θρησκείας.
Όμως είναι αυτά που ακούει στην εξομολόγηση, απ' ένα νεαρό κορίτσι, που θα κλονίσουν την πίστη του νεαρού ιερέα: μια 14χρονη τού λεει ότι ο πατέρας της την κακοποιεί. Ο ήρωας βρίσκεται μπροστά σ' ένα συνειδησιακό δίλημμα, αφού η αποκάλυψη της πράξης σημαίνει, εκ των πραγμάτων, την κατάλυση του απαραβίαστου της εξομολόγησης…
Επικεντρώνοντας στα προσωπικά αδιέξοδα του ήρωα, αλλά και στις μάχες που δίνει -με τη συνείδηση του, με τις αξιώσεις ενός αυστηρού θρησκευτικού δόγματος, με την ερωτική του επιθυμία- η σκηνοθεσία δημιουργεί ένα δράμα για τις κρίσιμες μάχες της ζωής, για τις στιγμές όπου μια απόφαση καθοριστική πρέπει να ληφθεί. Τότε που όλη αλήθεια θα πρέπει να αποκαλυφθεί, τότε που όλα θα πρέπει να ειπωθούν.
Δ.Μ.

Priest (Ο Ιερέας)
Σκηνοθεσία: Antonia Bird. Σενάριο: Jimmy McGovern. Φωτογραφία: Fred Tammes. Σκηνογραφία: Raymond Langhorn, Sue Pow. Κοστούμια: Jill Taylor. Μοντάζ: Susan Spivey. Μουσική: Andy Roberts. Ηθοποιοί: Linus Roache, Tom Wilkinson, Cathy Tyson, James Ellis, Robert Carlyle, John Bennett, Rio Fanning, Jimmy Coleman, Lesley Sharp, Robert Pugh. Προέλευση: Μεγάλη Βρετανία. Διάρκεια: 105'. Έγχρωμη. 1994.