(Βίκτωρ Βικτώρια)
του Reinhold Schünzel
viktor-und-viktoria.jpg

Αδυνατώντας να βρει δουλειά, μια τραγουδίστρια του καμπαρέ στο Βερολίνο, αποφασίζει να υποδυθεί τον άνδρα, που υποδύεται την γυναίκα: από Viktoria λοιπόν θα γίνει ο Viktor (που υποδύεται την Viktoria). Όμως σε μια, όχι και τόσο απροσδόκητη, εξέλιξη των γεγονότων η ηρωίδα θα ερωτευθεί έναν άνδρα. Αυτός θα ανταποκριθεί στα αισθήματά της και -χωρίς να γνωρίζει την αλλαγή ταυτότητας της ηρωίδας- γρήγορα βρεθεί σε κατάσταση σύγχυσης: αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους που τον κάνουν να είναι ερωτευμένος μ' ένα άνδρα (που υποδύεται μια γυναίκα).
Η ταινία -πέρα από τα κωμικά στοιχεία που δημιουργούνται από την σύγχυση των ρόλων και των σεξουαλικών ταυτοτήτων-, περιέχει και ένα προβληματισμό σχετικά με την σχετικότητα και το ευμετάβλητο των σεξουαλικών στερεοτύπων. Ιδιαίτερα τολμηρή για την εποχή της, γνώρισε, πέρα από τις πολλές θεατρικές διασκευές, δύο διασκευές στον κινηματογράφο με πιο γνωστή και πετυχημένη την πλέον πρόσφατη, του 1981, σε σκηνοθεσία Blake Edwards και με την Julie Andrews να υποδύεται τον Victor (και την Victoria).
Δ.Μ.

Viktor und Viktoria
Σκηνοθεσία: Reinhold Schünzel. Σενάριο: Reinhold Schünzel.  Φωτογραφία: Konstantin Irmen-Tschet. Σκηνογραφία: Artur Günther, Benno von Arent. Μοντάζ: Arnfried Heyne.  Μουσική: Franz Doelle. Ηθοποιοί: Renate Müller, Hermann Thimig, Adolf Wohlbrück, Hilde Hildebrand, Friedel Pisetta, Fritz Odemar.  Παραγωγή: Ufa.  Προέλευση: Γερμανία.  Διάρκεια: 90'.  Ασπρόμαυρη.  1933