(Το φεγγάρι στον υπόνομο)
του Jean-Jacques Beineix
la-lune-dans-le-caniveau.jpg

Ένας λιμενεργάτης, ο Ζεράρ, περιφέρεται συντετριμμένος και οργισμένος: αναζητά τον βιαστή της αδελφής του. Η αυτοκτονία της (της οποίας προηγήθηκε ο βιασμός) έχει βυθίσει στη θλίψη τον Ζεράρ. Παράλληλα, η γνωριμία του με την Λορέττα, μια γοητευτική πλούσια νεαρή κοπέλα, αλλά και η νοσηρή του σχέση την αρραβωνιαστικιά του, υφαίνουν έναν ιστό μέσα στον οποίο ο ήρωας είναι παγιδευμένος. Μετέωρος μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, ο Ζεράρ επιχειρεί να αναμετρηθεί με τα φαντάσματα που στοιχειώνουν το ασυνείδητο του, θέλει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν του. Σ' αυτήν την πάλη, ο βρώμικος και ερεβώδης χώρος του λιμανιού -ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι εξ' ολοκλήρου τεχνητός- είναι ο τόπος της τελικής σύγκρουσης, η αρένα για τις μονομαχίες της ψυχής και της καρδιάς.
Τα σχεδόν υπερ-ρεαλιστικά σκηνικά της ταινίας, η ακραία μελοδραματική της συναισθηματικότητα, οι οπτικές αντιθέσεις καθαρότητας- ρυπαρότητας και φωτός -σκότους, και τέλος η νοσηρή αίσθηση του ερωτικού στοιχείου, αποτελούν τα κεντρικά στοιχεία σ' αυτήν την δεύτερη -μετά την Diva (1980)- ταινία του Jean-Jacques Beineix.
Δ.Μ.

Το φεγγάρι στον υπόνομο (La lune dans le caniveau)
Σκηνοθεσία: Jean-Jacques Beineix. Σενάριο: Jean-Jacques Beineix, Olivier Mergault (βασισμένο στο μυθιστόρημα του David Goodis). Φωτογραφία: Philippe Rousselot. Σκηνογραφία: Hilton McConnico, Sandro dell'Orco, Angelo Santucci, Bernard Vezat. Κοστούμια: Claire Fraisse. Μοντάζ: Monique Prim, Yves Deschamps. Μουσική: Gabriel Yared. Ηθοποιοί: Gerard Depardieu, Nastassja Kinski, Victoria Abril, Vittorio Mezzogiorno, Dominique Pinon, Bertice Reading, Gabriel Monnet, Milena Vukotic, Bernard Farcy. Παραγωγή: Lise Fayolle. Προέλευση: Γαλλία. Διάρκεια: 137'. Έγχρωμη. 1983.