του Sébastien Lifshitz
bambi.jpg

Αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο μιας συναρπαστικής ζωής αυτής της γαλλίδας τρανς Marie-Pierre Pruvot, το ντοκιμαντέρ έχει στο κέντρο του τις πάντα συναρπαστικές περιπέτειες του φύλου και της ταυτότητας, αλλά και του έρωτα.
Γνωστή τη δεκαετία του 50 για τη συμμετοχή της στην νυχτερινή ζωή του Παρισιού, η Marie-Pierre Pruvot ήταν μια τρανς chanteuse. Απευθυνόμενη στον κινηματογραφικό φακό αφηγείται, εκ βαθέων και από την ασφάλεια που δίνει η απόσταση του χρόνου, συναισθήματα και γεγονότα μιας ζωής. Ο λόγος της προσωπικός και ο τόνος εξομολογητικός. Από τα παιδικά χρόνια στο Αλγέρι και τις πρώτες ομοφυλόφιλες εμπειρίες, στο Παρίσι και στο εμβληματικό κλαμπ La Carrousel, τις «θεραπείες» με ορμόνες και την εγχείρηση αλλαγής φύλου. Ο λόγος διανθίζεται με εικόνες: Φωτογραφίες οικογενειακές, μια περιπλάνηση στο σημερινό Αλγέρι αναζητώντας τα σημεία της παιδικής ηλικίας, εικόνες από ντοκιμαντέρ για τη νυχτερινή ζωή της δεκαετίας του 50, εικόνες από home movies με αποσπάσματα από τη προσωπική ζωή, το γεμάτο ρυτίδες πρόσωπο μιας γοητευτικής ξανθιάς σήμερα.
Κεντρικό επεισόδιο αναμφίβολα της ταινίας είναι η εγχείρηση αλλαγή φύλλου: μια τομή όχι μόνο σωματική. Η συναρπαστική προσωπική αφήγηση κορυφώνεται με δυο ανατροπές (άγνωστες στις μη γάλλους θεατές): Η πρώτη είναι σχετική με τον έρωτα: Μετά την αλλαγή φύλου είναι ο έρωτας μιας ζωής που συναντά στο πρόσωπο μιας γοητευτικής γυναίκας. Ενώ η δεύτερη έχει σχέση με την επαγγελματική ζωή. Όντας αστέρι πρώτου μεγέθους, η Marie-Pierre Pruvot εγκαταλείπει τα φώτα της ράμπας, για τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα –θα φοιτήσει στη Σορβόνη- και από κει στις σχολικές τάξεις: θα ακολουθήσει τη ζωή μιας τυπικής καθηγήτριας στα γαλλικά λύκεια. Και είναι ακριβώς αυτές οι ανατροπές που μας υποδεικνύουν κάτι ουσιαστικό: ότι είναι το απρόοπτο και το απρόβλεπτο που κυβερνά τη ζωή…

Δημήτρης Μπάμπας