(προς τους έλληνες θεατές της Ρώσικης Κιβωτού)
sokurov3.jpg
Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι,
Είμαι ο Αλεξάντερ Σοκούροφ (Aleksandr Sokurov), σκηνοθέτης της ταινίας «Ρωσική Κιβωτός» (Russian Ark). Βρίσκομαι στην Αγία Πετρούπολη, στην Ρωσία, είναι χειμώνας και ο καιρός είναι μάλλον κρύος, σε αντίθεση με την ηλιόλουστη χώρα σας. Είμαστε ευτυχείς που θα δείτε την ταινία μας. Εγώ αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, αναμένοντας πως το ελληνικό κοινό θα αναπτύξει μια ξεχωριστή σχέση με το έργο, καθώς γνωρίζω, πως για πολλούς από σας, είναι η πρώτη φορά που θα παρακολουθήσετε ένα από τα φιλμ της ομάδας μας. Περιμένω επίσης πως θα την κατανοήσετε με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
Αν και η δήλωση αυτή γίνεται από μένα προσωπικά, η δημιουργία της ταινίας οφείλεται σε μια πολύ μεγάλη ομάδα συνεργατών. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο camera crew και ένα πολύ μεγάλο σκηνοθετικό team. Πολλές εκατοντάδες ηθοποιών. Ένα υπέροχο επιτελείο παραγωγής. Οι ηθοποιοί είναι από την Αγία Πετρούπολη. Και, το πιο σημαντικό, η ταινία γυρίστηκε στο Ερμιτάζ, ένα πολυαγαπημένο μέρος για μας τους κατοίκους της Πετρούπολης, για μένα προσωπικά, το πιο πολύτιμο στον κόσμο.
Ελπίζω να καταλαβαίνετε, πως το γύρισμα της ταινίας οφείλεται στον έρωτά μας για την Τέχνη. Δεν βρεθήκαμε τυχαία στο Μουσείο για να κάνουμε αυτήν την ταινία, αλλά επειδή στο Μουσείο κατοικεί πραγματική, ζώσα Τέχνη. Ένα μουσείο δεν είναι νεκροταφείο Τέχνης. Ένα Μουσείο είναι ο χώρος όπου η πραγματική Τέχνη ζει. Αν εμείς, όλοι μαζί, δεν υποστηρίξουμε την πραγματική, ουσιώδη Τέχνη, η οποία είναι κατ’ αρχάς η ζωγραφική και η αρχιτεκτονική, τότε οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν κανενός είδους ηθική και καλλιτεχνική εξέλιξη και τελειοποίηση. Αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας για όλους εμάς. Και πάλι, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, που ήρθατε να δείτε την ταινία μας. Ελπίζω να κατανοήσετε πως το γύρισμα της ταινίας με μία μόνο λήψη, δεν ήταν αυτοσκοπός. Ήταν μόνο, η μέθοδος που εφαρμόστηκε για τη δημιουργία μιας καλλιτεχνικής απεικόνισης, τη δημιουργία ενός έργου Τέχνης για την μεγάλη οθόνη.
Σας ευχαριστώ όλους.
Στέλνω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους σας

Ειλικρινά δικός σας

Αλεξάντερ Σοκούροφ