του Oliver Hirschbiegel
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
five-minutes-of-heaven.jpg

Guy Hibbert, σεναριογράφος
Αποφάσισα ότι το πρώτο μέρος του σεναρίου θα ήταν ακριβής καταγραφή εκείνης της βραδιάς του 1975, όπου ο Άλιστερ/ Alistair Little σκότωσε τον αδερφό του Τζο. Η υπόλοιπη ιστορία θα βασιζόταν σε μυθοπλαστική ιδέα: τι θα συνέβαινε αν αυτοί οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί; Έτσι, σε συνεργασία μαζί τους, ανέπτυξα την ιστορία. Θα ταξίδευα από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ και θα συναντούσα τον Τζο τη μια μέρα και τον Άλιστερ την άλλη, περνώντας πολλές ώρες με καθέναν από αυτούς. Έκανα αυτό το ταξίδι πολλές φορές μέσα σε δύο χρόνια. Η μέθοδος που χρησιμοποίησα ήταν να ρωτήσω τους δύο άνδρες πώς σκέφτονταν ότι θα αντιδρούσαν ο ένας απέναντι στον άλλον, σε κάθε δεδομένη κατάσταση που τους παρουσίαζα. Έπειτα τους πρότεινα άλλες πιθανές αντιδράσεις τους, χρησιμοποιώντας ως βάση έναν "πλασματικό Τζο" και έναν "πλασματικό Άλιστερ". Είχαμε επομένως δύο πιθανά σενάρια: πώς θα αντιδρούσε ο "αληθινός" ήρωας και πώς ο "πλασματικός".
Όταν νιώσαμε όλοι μας ότι είχαμε εξαντλήσει τις σκέψεις και τις ιδέες μας, τους άφησα στην ησυχία τους, χωρίς ακόμη ποτέ να έχει συναντήσει ο ένας τον άλλον. Αφού έγραψα το σενάριο, επέστρεψα και συναντήθηκα ξεχωριστά με τον καθένα, διαβάζοντάς του το. Η κάθε συνάντηση διήρκεσε περίπου 5 ώρες. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που και ο ένας και ο άλλος έβλεπαν τι είχα γράψει γι' αυτούς. Όχι μόνο αυτό, αλλά έβλεπαν και τι είχα γράψει για τον άλλον. Ο Τζο, για πρώτη φορά, διάβαζε τι σκεφτόταν ο Άλιστερ - και αντιστρόφως. Έλαβα υπόψιν τα σχόλιά τους και τους συνάντησα πολλές φορές με αρκετές αλλαγές στο σενάριο.

Liam Neeson, ηθοποιός
Όταν υποδύεσαι ένα πραγματικό πρόσωπο, υπάρχει μεγαλύτερη πίεση να παίξεις σωστά ή να συλλάβεις το ύφος αυτού του προσώπου. Δεν είχα συναντήσει ποτέ τον Άλιστερ, τουλάχιστον μέχρι την τελευταία μέρα των γυρισμάτων, και δεν το ήθελα κιόλας. Ήθελα να βασιστώ αποκλειστικά στο σενάριο του Χίμπερτ και ήξερα ότι είχε κάνει τεράστια έρευνα και πολλές συνεντεύξεις με τους εμπλεκόμενους στην ιστορία. Δεν ήθελα να βρεθώ στη θέση να γνωρίσω τον Άλιστερ και να σκεφτώ “Είμαι ψηλότερος από αυτόν, δεν του μοιάζω καθόλου”. Δεν ήθελα κάτι τέτοιο να επηρεάσει την προετοιμασία μου".

James Nesbitt, ηθοποιός
Έχω υποδυθεί ελάχιστους πραγματικούς ήρωες μέχρι στιγμής. Ο Ίβαν Κούπερ, τον οποίο υποδύθηκα στο “Bloody Sunday”, ήταν κάποιος με τον οποίο πέρασα πολλές ώρες μαζί. Ο ήρωας ζωντανεύει για μένα μέσα από τις σελίδες του σεναρίου, είχα όμως την επιλογή να συναντήσω τον Τζο και το ήθελα. Ήθελα να είχα μια εικόνα αυτού του άνδρα, γιατί ο χαρακτήρας του είναι τόσο ακραίος. Πρόκειται για κάποιον, του οποίου η ζωή έγινε κομμάτια, γεγονός που είχε επίδραση όχι μόνο σε αυτόν, αλλά και σε όλους γύρω του. Είναι υπερβολικά έξυπνος, αλλά κάποιες φορές ανίκανος να πράξει το οτιδήποτε. Δεν μπορεί δηλαδή να βγει από το τρομακτικό σκοτάδι που έχει στοιχειώσει μεγάλο μέρος της ζωής του.
[Όταν σύναντησα τον πρόσωπο που υποδύομαι] Ήταν υπερβολικά ειλικρινής σχετικά με τα περιστατικά του 1975 και την επίδραση που είχαν στη ζωή του και στους ανθρώπους γύρω του. Ήταν αρκετά ευγενικός ώστε να μου επιτρέψει να τον βιντεοσκοπήσω- κάτι που δεν είχα ξανακάνει ποτέ. Έπρεπε όμως να βάλω και την πινελιά μου σε αυτό. Η ταινία δε θα είχε γίνει χωρίς την έγκριση των Τζο και Άλιστερ. Τα πάντα ξεκίνησαν με αυτούς.

Υπόθεση:  Το 1975, ο 11χρονος Καθολικός Τζο Γκρίφιν γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας συγγενικού του προσώπου από ένα νέο μέλος της Ομάδας Εθελοντών Ulster, τον Άλιστερ Λιτλ. Το γεγονός της δολοφονίας καταστρέφει τις ζωές του Τζο και της οικογένειάς του, που δεν κατάφεραν ποτέ να συμβιβαστούν με την ιδέα της τραγικής απώλειας του αγαπημένου τους προσώπου. ...

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)