(Ο θρύλος του Μάικλ Κόλχαας)
του Arnaud Des Pallières
(σχετικά με την ταινία)
kohlhaas.jpg

Στο δέκατο έκτο αιώνα, κάπου στην Cevennes στη Νότια Γαλλία, ο Michael Kohlhaas, ένας πετυχημένος έμπορος αλόγων, ζει μια άνετη και ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Θύμα μιας αδικίας, αυτός ο δίκαιος και έντιμος άνθρωπος θα συγκροτήσει έναν στρατό. Θα σκορπίσει τον τρόμο, θα λεηλατήσει πόλεις, αναζητώντας το δίκιο του…
Με τους Mads Mikkelsen και Bruno Ganz.
Το σενάριο είναι μια διασκευή του ομώνυμου έργου του Heinrich von Kleist.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Arnaud Des Pallières δηλώνει: «Προφανώς [το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στο έργο του Heinrich von Kleist είναι] ο κεντρικός χαρακτήρας. Η αξιοπρέπειά του, τα ξεσπάσματα της ενέργειας του. Διαβάζοντας τον Michael Kohlhaas είναι σαν να παρακολουθείς μια βολίδα. Αλλά περισσότερο από όλα, είναι η στιγμή όταν, ενώ είναι στα πρόθυρα τού κυριεύσει όλη τη χώρα, διαλύει το στρατό του και γυρνά στο σπίτι. Συμφωνεί να γίνει πάλι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, επειδή ξαφνικά το δίνεται ό, τι έχει απαιτήσει εξ’ αρχής: μια δικαστική επανεξέταση της αγωγής του. Αυτή η αυστηρότητα, που είναι το σήμα κατατεθέν Kohlhaas, μου προκάλεσε σοκ. Ένας άνθρωπος, ο οποίος με το θάρρος και την αποφασιστικότητα του, έχει την ευκαιρία να κατακτήσει την εξουσία, αλλά στη συνέχεια παραιτείται, για λόγους ηθικής τάξης: αυτή νομίζω ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες για την πολιτική που ο κάποιος μπορεί να αφηγηθεί.
(…) Ο Kohlhaas υφίσταται μια αδικία και απαιτεί τα δικαιώματά του, αλλά η κοινωνία τον απογοητεύει. Ξαφνικά, αντιδρά, βίαια κηρύσσοντας τον πόλεμο στην κοινωνία. Επιλέγει το δρόμο της βίας, με μια οξυμένη αίσθηση δικαίου ως μόνη κατευθυντήρια γραμμή της ηθική του. Ο Kohlhaas οδηγεί την ομάδα του σε πράξεις βαρβαρότητας, χωρίς καμία πολιτική στρατηγική. Το να εξασφαλίσει την αποκατάσταση του, αξίζει περισσότερο και από την ίδια τη ζωή -τη δική του ζωή ή οποιοσδήποτε άλλου. Είναι ένας εκδικητής σε μια προσωπική βεντέτα. Δεν είναι ένας επαναστάτης».

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, κατάλογος Φεστιβάλ Καννών)