των Wim Wenders & Juliano Ribeiro Salgado
(οι δηλώσεις του Wim Wenders)
the-salt-of-the-earth.jpg

Περίπου πριν 25 χρόνια, αγόρασα δύο φωτογραφίες από έναν φωτογράφο του οποίου το όνομα δεν ήξερα τότε. Όμως αυτές οι δύο εικόνες πραγματικά με άγγιξαν. Τις κρέμασαν πάνω στο γραφείο. Αυτό φωτογράφος έγινε ένα οικείο πρόσωπο για μένα: Sebastião Salgado, και έγινα ένας θαυμαστής του έργου του.
Συναντηθήκαμε τελικά στο Παρίσι στο γραφείο του, πριν 4 ή 5 χρόνια. Μου έδειξε το εργαστήριό του και έπιασα μια πρώτη γεύση από τη συλλογή Genesis / «Γένεσις». Μου φάνηκε σαν μια απίστευτα συναρπαστική νέα δουλειά.
(…) Ήμουν γοητευμένος με την αφοσίωσή και την αποφασιστικότητά του. Και συναντηθήκαμε και πάλι, ανακαλύψαμε τον κοινό μας τον ενθουσιασμό για το ποδόσφαιρο, αρχίσαμε να μιλήσουμε για φωτογραφία. Και μετά μια μέρα με ρώτησε αν θα ήθελα να δουλέω μαζί με τον ίδιο και το γιο του Juliano σε μια περιπέτεια που οι δυο τους είχαν ήδη αρχίσει, αόριστα, και για την οποία θεωρούσαν ότι χρειαζόταν και μια άλλη οπτική, ένα βλέμμα από έξω.
(…) [Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αντιλήφθηκα ότι ο Sebastião Salgado] ήταν κάτι πολύ περισσότερο από έναν φωτογράφο, και ότι πραγματικά έπρεπε [η ταινία] να περιλαμβάνει την «άλλη πλευρά» του. Και αυτή είναι το έργο του ως οικολόγου, ή ως ενός οραματιστή για το μέλλον του πλανήτη μας.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, επίσημος ιστότοπος του Φεστιβάλ Καννών festival-cannes.fr)