της Alice Rohrwacher
(σχετικά με την ταινία)
le-meraviglie.jpg

Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στο τέλος του καλοκαιριού για την Gelsomina και τις τρεις νεότερες αδερφές της. Η Gelsomina είναι η κληρονόμος του παράξενου και απομονωμένου βασιλείου που ο πατέρας της κατασκεύασε γύρω τους για να προστατεύσει την οικογένειά του από το "Τέλος του κόσμου". Ένα εξαιρετικό καλοκαίρι, όταν οι αυστηροί κανόνες που κρατούν την οικογένεια μαζί, αρχίζουν να σπάνε. Και αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω της άφιξης του Martin, ενός αγοριού από την Γερμανία που βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, και εν μέρει λόγω της συμμετοχής της τοπικής κοινότητας σε ένα τηλεπαιχνίδι με τίτλο “Il paese delle Meraviglie” που παρουσιάζεται από τη μυστηριώδη Milly Catena (που υποδύεται η Monica Bellucci).
Η Alice Rorhwacher δηλώνει σχετικά με την αυτοβιογραφική διάσταση της ταινίας, σε συνέντευξη τύπου στο Φεστιβάλ Καννών (2014): «Είναι μια πολύ προσωπική ταινία, γι’ ένα περιβάλλον που είναι πολύ οικείο σε μένα. Η ταινία περιγράφει ένα είδος οικογένειας που όλοι γνωρίζουμε. Δεν είναι μια αυτοβιογραφική ιστορία, αν και ο πατέρας μου είναι στην πραγματικότητα μελισσοκόμος. Ήθελα να υπάρχει η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο σπίτι, ενώ εργάζεσαι, και γι 'αυτό υπάρχουν οι μέλισσες στην ταινία».
Και συνεχίζει: «Είναι λιγάκι σκληρό και άγριο σαν παραμύθι, που βασίζεται στην πραγματικότητα. Θα μπορούσε κάποιος να τα το δει σαν μια ιστορία για έναν βασιλιά και βασίλισσα του. Θέλαμε να κάνουμε μια ρεαλιστική ταινία, που να αφήσει κάποιο χώρο για τον θεατή, σε μια εποχή όπου αυτός ο χώρος είναι σε ανεπάρκεια. (…) Οι κινηματογραφικά επιρροές μου είναι τόσες πολλές. .. και επιπλέον είμαι επηρεασμένη όχι μόνο από τον κινηματογράφο, αλλά και από τη λογοτεχνία και άλλες μορφές έκφρασης, όπως η ζωή!!».

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, δημοσιεύματα στον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Καννών (2014))