του Paul Andrew Williams
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
unfinished-song.jpg

Το κίνητρο πίσω από την ταινία «Το Τραγούδι της Καρδιάς»/ Unfinished Song (Song for Marion) είναι μια απίστευτα συγκινητική ιστορία και, ενδεχομένως, το πιο προσωπικό σενάριο που έχω γράψει. Όχι επειδή οι χαρακτήρες είναι όλοι συγγενείς με μένα, (ορισμένες πτυχές της ταινίας είναι σίγουρα), αλλά το γεγονός ότι έχω προσπαθήσει να κάνω την ταινία με τέτοιο τρόπο που να έχει προσωπικά στοιχεία για τον καθένα. Από τότε που άρχισα να γράφω, πάντα προσπαθούσα να αποδώσω την αλήθεια και τη φυσική πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης στους χαρακτήρες μου, σ’ αυτήν την ταινία όμως αυτό ισχύει περισσότερο από ποτέ.
Συχνά αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να κάνει έναν γκρινιάρη, δύσκολο και σκληρό ηλικιωμένο άντρα να βγει από το καβούκι του και να είναι έτοιμος να ανοίξει τον εαυτό του (στην ταινία το ρόλο υποδύεται ο Terence Stamp σ.τ.ε.).
Ο παππούς μου, αγαπούσε την γιαγιά μου. Στην πραγματικότητα θα έλεγα ότι ήταν το μόνο θετικό πράγμα στη ζωή του που είχε οποιαδήποτε επίδραση πάνω του. Έκανε τα πάντα γι’ αυτήν, και εκείνη γι 'αυτόν. Όταν εκείνη αρρώστησε, την φρόντισε με μια αγάπη άνευ όρων και όταν τελικά πέθανε, ήταν σε μεγάλο πόνο και για πρώτη φορά στη ζωή του, αναλύθηκε σε λυγμούς.
Εμπνεύστηκα βλέποντας πώς ο παππούς μου νοιαζόταν για τη γιαγιά μου, τις θυσίες που έκανε για εκείνη και πως ο φόβος της παραδοχής των φόβων του, μπορούσε να καταπιεί τον ίδιο και να καταστρέψει και τους γύρω του.
Η ταινία θίγει τη σχέση μεταξύ του παππού μου και της γιαγιάς μου, την αγάπη και το καθήκον της γενιάς τους και τον τρόπο που ένα φυσιολογικό άτομο της εργατικής τάξης διαχειρίζεται τη συγκίνηση, τη μοναξιά και την απώλεια. Και πώς, στο τέλος θα μπορούσε να βγει από όλα αυτά, με ένα χαμόγελο και ένα χορό.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)