(Μία τυχαία συνάντηση)
της Lisa Azuelos
une-recontre.jpg

Η Έλσα, ηρωίδα της ταινίας, είναι μια δημοφιλής συγγραφέας, 40 και κάτι. Μητέρα δύο κοριτσιών, βρίσκεται στα πρόθυρα ενός διαζυγίου. Αποφασισμένη να μην την καταβάλλουν οι δυσκολίες στην προσωπική της ζωή, η Έλσα διατηρεί μια χαλαρή και χωρίς υποχρεώσεις σχέση με τον κατά πολύ νεαρότερο της Ουγκό. Η προσωπική της ζωή θα αναστατωθεί όταν σε μια έκθεση βιβλίου θα γνωρίσει τον Πιέρ, ένα δικηγόρο και πιστό οικογενειάρχη για 15 χρόνια. Προς έκπληξη και των δυο και παρά τις σθεναρές τους αντιστάσεις, η φιλία τους γρήγορα θα πάρει κάποιες απροσδόκητες διαστάσεις.
Η δραματική πλοκή συντίθεται από τα αιώνια παιχνίδια του έρωτα και της αγάπης, όμως εδώ είναι η φαντασία, το τυχαίο και η σύμπτωση που ορίζουν το πλαίσιο. Ανάλαφρη στους τόνους, η αφήγηση επικεντρώνεται στα δύο κεντρικά πρόσωπα και στους τρόπους και τα μέσα με τους οποίους θα υπερβούν όρια και εμπόδια, που είτε οι ίδιοι θέτουν στον εαυτό τους, είτε η κοινωνία τους επιβάλλει.
Η Lisa Azuelos, σκηνοθέτις της ταινίας δηλώνει: "Πρόκειται για μία ιστορία φανταστική. Μπορώ ωστόσο να αναφέρω δύο πηγές έμπνευσης: η πρώτη είναι ότι ήθελα να τιμήσω τους άνδρες που γνώρισα μετά το διαζύγιό μου. Η δεύτερη είναι μια σκηνή αστεία αλλά και συγκινητική από το έργο “L’ AMOUR L’ APRES MIDI” του Eric Rohmer, όπου ο ήρωας με ανασηκωμένο το πουλόβερ του στο στέρνο κοιτάζεται στον καθρέφτη. Για πολλά χρόνια κράτησα στο μυαλό μου αυτή τη σκηνή, αστεία αλλά και συγκινητική, και είπα ότι μια μέρα θα την έκανα ταινία, προς τιμήν του. "
Και συνεχίζει: "Είναι ένα έργο που δεν μιλά για τον έρωτα αλλά για την αγάπη. Από τη μια ο έρωτας, η σαρκική επαφή και από την άλλη η αγάπη μια μορφή έλξης, ολοκλήρωσης συναισθημάτων. Πιστεύω πως η Αν, η σύζυγος, θα προτιμούσε ο άντρας της να έχει κοιμηθεί με κάποια για ένα βράδυ, από το να έχει τέτοια αισθήματα για άλλη γυναίκα.
Η αγάπη είναι το πρόβλημα και η λύση την ίδια στιγμή. Το ερώτημα είναι: τι κάνουμε με μια δεύτερη αγάπη που εμφανίζεται ξαφνικά; Το παράδοξο είναι ότι πιστεύω ότι αυτό που συνέβη ανάμεσα στον Πιέρ και την Ελζά θα κάνει καλό στο ζεύγος Πιέρ και Αν. Τα συναισθήματα του Πιέρ για την Ελζά του ξαναφέρνουν στη μνήμη τα αισθήματα που είχε για τη γυναίκα του στην αρχή. Είναι σαν να αναβιώνουν συναισθήματα και σκέψεις κοιμισμένες. Μια πραγματική συνάντηση ανακατεύει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Νομίζω ότι ανέκαθεν φαινόταν σαν να γυρίζω κωμωδίες αλλά κατά βάθος είχα τη φιλοδοξία να αφυπνίσω τις καρδιές των ανθρώπων, να τους παραπέμψω στις δικές τους ιστορίες."

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)