(Σταμάτα ή συνεχίζω)
της Sophie Fillières
arrete-ou-je-continue.jpg

Αν και η ταινία εκ πρώτης όψεως μοιάζει ως άλλη μια αφήγηση των δυσκολιών της συμβίωσης στο ζευγάρι, ωστόσο αυτή η δημιουργία της γαλλίδας σκηνοθέτιδος είναι κυρίως το πορτραίτο μιας γυναίκας της μέσης ηλικίας, αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της ηλικίας της.
Η κεντρική ηρωίδα -την υποδύεται η πάντα γοητευτική Emmanuelle Devos- έχει μόλις περάσει τις περιπέτειες μιας σοβαρής ασθένειας. Αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας συζυγικής κρίσης και προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι ο μητρικός της ρόλος έχει να παύσει να υπάρχει, αφού ο γιος της έχει φύγει από το σπίτι. Κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στο δάσος θα χαθεί και θα παραμείνει εκεί…
Η σκηνοθέτις θέτει στο κέντρο της δραματικής πλοκής το ζευγάρι και εστιάζει στη συγκρουσιακή ατμόσφαιρα που επικρατεί στη σχέση τους. Ο άνδρας –τον υποδύεται ο Mathieu Amalric- σκιαγραφείται ως ένας αδιάφορος ως προς την προοπτική της σχέσης τους. Ωστόσο, καθώς η αφήγηση προχωρά, στο κέντρο έρχεται η γυναίκα και η συναισθηματική της διαδρομή -από την απόγνωση, στην ενδοσκόπηση και από κει στην αυτοπεποίθηση: αυτή εντέλει είναι το κέντρο της ταινίας.
Ανάλαφρη και με τόνους κωμικούς, αλλά χωρίς ποτέ να χάνει τη στόχευση της, αυτή η ταινία είναι δείγμα ενός κινηματογράφου ο οποίος εκμεταλλεύεται τις υποκριτικές ικανότητες και τις λάμψεις των ηθοποιών για να δημιουργήσει κάτι πέρα από το προφανές.

Δημήτρης Μπάμπας