του Mike Leigh
mr-turner.jpg

Η ταινία εστιάζει στα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του εκκεντρικού αλλά τόσο σημαντικού Βρετανού ζωγράφου J.M.W. Turner (1775-1851). Ο Τζόζεφ Μάλλορντ Ουίλλιαμ Τέρνερ (Joseph-Mallord-William Turner) υπήρξε ένας σημαντικός Άγγλος ρομαντικός ζωγράφος τοπίων, του οποίου η τεχνοτροπία έβαλε βάσεις στον ιμπρεσιονισμό. Έχει μείνει γνωστός κυρίως για τις θαλασσογραφίες του, αλλά και την εκκεντρικότητα που τον χαρακτήριζε ως άτομο.
Σκηνοθέτης εκκεντρικών προσώπων και δραματουργός της σύγχρονης εποχής, ο Mike Leigh σ’ αυτήν την ταινία εποχής θέτει στο κέντρο αυτό το εμβληματικό πρόσωπο της βρετανικής παράδοσης: Σημεία της εστίασης είναι ο θάνατος του πατέρα του J.M.W. Turner και η έντονη επίδραση που άσκησε, και οι προσωπικές του σχέσεις. Όλα αυτά τα χρόνια, ο J.M.W. Turner ταξιδεύει, ζωγραφίζει, συναναστρέφεται με την αριστοκρατία, επισκέπτεται οίκους ανοχής, ανεβαίνει στο κατάρτι του πλοίου, για να μπορέσει να ζωγραφίσει μια χιονοθύελλα.
Ο Μάικλ Λι στη συνέντευξη τύπου στο Φεστιβάλ Καννών (2014), δηλώνει: «Ο Turner υπήρξε ένας μεγάλος, υπέροχος, ανατρεπτικός ζωγράφος. Βρήκα συναρπαστικό το να δημιουργήσω πολλές ενδιαφέρουσες σκηνές από τη ζωή αυτής της συναρπαστικής προσωπικότητα. Ένας σκηνοθέτης πρέπει να αισθάνεται κάποια συμπάθεια προς το θέμα του. Η ζωή του Turner ήταν δύσκολη, και σίγουρα αισθάνομαι να ταυτίζομαι μαζί του».
Ενώ, ο Timothy Spall, που υποδύεται τον κεντρικό ρόλο, δηλώνει : «Αυτός ο απίστευτα ενστικτώδης, ο συναισθηματικά και πνευματικά αυτοδίδακτος άνδρας, έχει να μας πει δισεκατομμύρια πράγματα. Αλλά δεν τα είπε ποτέ. Γι’ αυτό ενσωμάτωσε τα πάντα σε ένα γρύλισμα. Έτσι εκφράζεται τον περισσότερο χρόνο, επειδή αισθάνεται κάτι να τον καίει εσωτερικά. Δεν μπορεί να μας το πει με λέξεις, γι’ αυτό μουγκρίζει όλη την ώρα».
Με τους  Τίμοθι Σπαλ, Ντόροθι Άτκινσον, Μάριον Μπέιλι, Πολ Τζέσον, Λέσλι Μάνβιλ, Μάρτιν Σάβατζ, Ρουθ Σιν

Σ.