του Justin Kurzel
macbeth.jpg

Σκοτεινή στους τόνους, η κινηματογραφική αυτή διασκευή της σαιξπηρικής τραγωδίας διακρίνεται για την βιαιότητα των εικόνων της, αλλά και για την πιστή αναπαράσταση της εποχής.
Το θεατρικό έργο του Σαίξπηρ Μάκβεθ βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Μάκβεθ της Σκωτίας, που βασίλευσε από το 1040 έως το θάνατο του το 1057. Αφηγείται διασκευασμένη την ιστορία ενός ατρόμητου πολεμιστή, ενός χαρισματικού πολεμικού ηγέτη, που εξαιτίας της άκρατης φιλοδοξίας του χάνει τα πάντα. Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας από τους πιο διάσημους χαρακτήρες του σαιξπηρικού corpus. Η ταινία είναι μια συναρπαστική στην αφήγηση, δραματική στο ύφος, παρουσίαση των συνθηκών της εποχής που διαδραματίζεται η ιστορία -11ος αιώνα στην εμπόλεμη Σκωτία- και μια απεικόνιση τού πως πρέπει να ήταν ο πόλεμος τότε. Όμως στο κέντρο της βρίσκουμε πάντα το σαιξπηρικό πυρήνα: είναι το πάθος, η πάλη για εξουσία, η άκρατη φιλοδοξία που σημαδεύουν τον ήρωα.
Ο αυστραλός σκηνοθέτης της ταινίας Τζάστιν Κουρζέλ /Justin Kurzel, δηλώνει σχετικά: «Μεταφέρεις το σεξπηρικό λόγο στο σινεμά, και -σε αντίθεση με μια θεατρική μεταφορά μπροστά σε θεατές- τώρα υπάρχει μια αμεσότητα σ’ αυτόν, ως να είναι μια πρόσωπο-με-πρόσωπο συνάντηση. Νομίζω ότι κάτι συμβαίνει όταν έχεις έναν ηθοποιό απέναντί σου και η κάμερα είναι τόσο κοντά. Ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε μια αίθουσα προβολής και υπάρχει μια οικειότητα
Με τους Michael Fassbender, Marion Cotillard, Sean Harris, David Thewlis.

Οι δηλώσεις του σκηνοθέτη

Παρακολουθείς το Μάικλ / Michael Fassbender,  και τη Μαριόν/ Marion Cotillard, ή και τον Πάντυ /Paddy Considine, και είναι σα βλέπεις σκηνή από το Goodfellas, με όλους αυτούς τους χαρακτήρες να προσπαθούν να χειραγωγήσουν ο ένας τον άλλο με πολύ έξυπνους τρόπους.
[Ο Μάκβεθ] Πώς να ήταν άραγε εκείνος ο καιρός και πόσο βίαιος;
Το σενάριο μου θύμησε γουέστερν, ένα τοπίο και μία ατμόσφαιρα που ήταν πολύ πιο επικίνδυνα απ’ ότι έχουμε δει στις μεταφορές του Μάκβεθ μέχρι σήμερα.
Η σκιά του πολέμου και η δυνατότητα να το αποτυπώσεις κινηματογραφικά- πως ο Μάκβεθ ανταποκρίνεται στον πόλεμο, ή είναι προϊόν του- τα βρήκα όλα πάρα πολύ ενδιαφέροντα.
Φυσικά κι ο Μάικλ / Michael Fassbender έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο. Τον γνώρισα μετά την πρώτη μου ταινία και τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς μας, οπότε ήθελα απεγνωσμένα να συνεργαστώ μαζί του. Όταν άκουσα ότι είχε ήδη δεχθεί το ρόλο του Μάκβεθ, φυσικά δεν είχα αμφιβολλία ότι ήθελα να το κάνω».
(...) Ήταν τεράστια δουλειά για εκείνη [Marion Cotillard] καθώς οι στίχοι της ήταν τόσο ξένοι. Όταν την προσέγγισα για πρώτη φορά –κι εγώ κι ο Μάικλ θέλαμε πάρα πολύ να δουλέψουμε μαζί της- δεν πίστευε ότι θα είχε ποτέ τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο, οπότε ως καλλιτέχνης ήταν κάτι στο οποίο δε μπορούσε να αρνηθεί.

(πηγή επίσημος ιστότοπος, κατάλογος του φεστιβάλ Καννών, δημοσιεύματα του τύπου. Σύνταξη Δ.)