(Μακριά από το πλήθος)
του Thomas Vinterberg
far-from-madding-crowd.jpg

Βασισμένη στο ομότιτλο κλασικό μυθιστόρημα του Τόμας Χάρντι/ Thomas Hardy, αυτό το ρομαντικό δράμα χαρακτηρίζεται από την λαμπερή παρουσία των τεσσάρων πρωταγωνιστών της.
Στο κέντρο βρίσκεται η Βηθσαβέ Εβερντίν (το ρόλο υποδύεται η Carey Mulligan), μια ανεξάρτητη και ευφυή νεαρή γυναίκα που κληρονομεί τη φάρμα του θείου της στο Dorset. Οικονομικά αυτόνομη (κάτι εξαιρετικά σπάνιο για γυναίκα στη βικτοριανή εποχή), όμορφη και ισχυρογνώμων, η γοητευτική νεαρή γυναίκα προσελκύει την προσοχή και το ερωτικό ενδιαφέρον τριών πολύ διαφορετικών στο χαρακτήρα ανδρών. Είναι ο Gabriel Oak (στο ρόλο ο Matthias Schoenaerts) ένας βοσκός προβάτων, ο Frank Troy, ένας όμορφος και απερίσκεπτος λοχίας και ο William Boldwood ένας πλούσιος και ώριμος εργένης.
Ο δανός σκηνοθέτης εστιάζει στο πρόσωπο της νεαρής γυναίκας και τα ερωτικά διλήμματα που αυτή αντιμετωπίζει. Εστιάζει κυρίως στον αγώνα της να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, όταν έρχεται αντιμέτωπη με τον έρωτα και το πάθος. Αναπαράγοντας όχι μόνο τα ήθη της εποχής αλλά και την ατμόσφαιρά της, ο Τόμας Βίντερμπεργκ έχει ως μέσα όχι μόνο τους λαμπερούς ηθοποιούς, αλλά και τα εξαιρετικά φωτογραφημένα τοπία, τα κοστούμια, τις λεπτομέρειες στους χώρους. Ό,τι συνιστά δηλαδή το είδος της ταινίας εποχής.
Με τους Κάρεϊ Μάλιγκαν, Ματίας Σένερτς, Τζούνο Τεμπλ, Μάικλ Σιν, Τομ Στάριτζ, Τζέσικα Μπάρντεν.

Σ.

Οι δηλώσεις του σκηνοθέτη

Μου αρέσει να περπατώ σε λεπτό πάγο στις ταινίες μου, μου αρέσει να εξερευνώ νέα εδάφη. Η ιστορία είναι γεμάτη καταπληκτικούς χαρακτήρες και διαρκείς εναλλαγές – και αυτά κάνουν μια καλή ιστορία. Υπάρχει μία ευθύτητα στον τρόπο που ο Χάρντι προσεγγίζει την μοίρα, την οποία βρήκα φοβερά ενδιαφέρουσα.
(...) [Η Μπάθσιμπα /Bathsheba Everdene] Είναι ένα όμορφο, ευάλωτο πλάσμα που ερωτεύτηκα αμέσως. Την είδα σαν μια δυνατή γυναίκα μπροστά από την εποχή της, που δεν παίρνει διαταγές από κανέναν. Και όμως, την ίδια στιγμή, η Μπάθσιμπα είναι μια ευάλωτη γυναίκα που προσπαθεί να μάθει τους ρυθμούς των ανδρών και του περιβάλλοντός της. Αυτή η διττή της φύση την κάνει φοβερά πλούσιο και ελκυστικό χαρακτήρα.
(...) Μου είναι σχεδόν αδύνατο να διαχωρίσω την Κάρεϊ / Carey Mulligan από την Μπάθσιμπα. Είναι πανομοιότυπες: ένας συνδυασμός σκληρών, έξυπνων γυναικών και ενός όμορφου λουλουδιού που χρειάζεται ενίοτε φροντίδα.
(...) Το να γυρίσουμε εδώ την ταινία -στο Ντόρσετ, που ήταν η πατρίδα του Χάρντι- ήταν απαραίτητο. Αυτά τα τοπία ήταν τόσο σημαντικά για τους χαρακτήρες αυτούς και γενικά για την ιστορία. Έπρεπε να έρθουμε εδώ, στα μέρη που ενέπνευσαν τον Χάρντι, τα οποία δεν έχουν αλλάξει φοβερά από τον καιρό εκείνο. Απλώς παραδοθήκαμε στο σύμπαν αυτό.
(...) Για μένα η πρόκληση ήταν να αποτυπώσω μία από τις καλύτερες ιστορίες που έχει ειπωθεί ποτέ, να συλλάβω τις ιδέες του Χάρντι για την αγάπη και τη μοίρα. Η πραγματική επιτυχία για μένα θα είναι αν οι άνθρωποι βυθιστούν σε αυτόν τον κόσμο και την αλήθεια των χαρακτήρων.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)