(Amy: Το κορίτσι πίσω από το όνομα)
του Asif Kapadia
amy.jpg

Η Amy Winehouse υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης ποπ μουσικής και αυτό το ντοκιμαντέρ διερευνά τις πολλαπλές όψεις –φωτεινές, αλλά και σκοτεινές – της σύντομης ζωής της.
Τραγουδίστρια που έφερε ξανά στο προσκήνιο της ποπ μουσικής τους ερμηνευτικούς τρόπους της τζαζ, μπλουζ και σόουλ μουσικής, η Amy Winehouse γρήγορα εισέπραξε την προσοχή του κοινού. Όμως η επιτυχία της δεν υπήρξε ανέφελη, ούτε η ζωή της χωρίς προβλήματα. Όπως συμβαίνει με πολλούς καλλιτέχνες στο αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής τους διαδρομής, πίσω από τα λαμπερά φώτα κρυβόταν μια σκοτεινή και αυτοκαταστροφική πλευρά της προσωπικότητας της. Ο θάνατος της στις 23 Ιουλίου 2011, σε ηλικία 27 χρονών, από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ήταν το τέλος της διαδρομής.
Ο σκηνοθέτης, δημιουργός επίσης του ντοκιμαντέρ Senna (2011), σχεδιάζει ένα πορτραίτο αυτής της τόσο αυθεντικής προσωπικότητα της ποπ σκηνής: εστιάζει τόσο στην άνοδο όσο και την τραγική της πτώσης. Τα πλήρους πάθους και συναισθήματος τραγούδια της Amy Winehouse στιγματίζουν τις εικόνες, ωστόσο ο σκηνοθέτης συχνά απομακρύνεται από αυτά. Καταφεύγει στην έρευνα –μέσα από συνεντεύξεις- για να αποκαλύψει τις αθέατες όψεις της ταραγμένης και ασταθούς ζωής της.
Ο Asif Kapadia δηλώνει στις σημειώσεις για την παραγωγή της ταινίας: «Για μένα, η Amy Winehouse ήταν ένα κορίτσι από το δρόμο. Μεγάλωσα στα ίδια μέρη μ’ αυτήν. Θα μπορούσε να ήταν κάποια που ήξερα, κάποια φίλη ή συμμαθήτριά μου. (…) Το ένστικτο μου εξ’ αρχής ήταν ότι τα τραγούδια της θα ήταν το κλειδί. Θα ήθελα να είναι η σπονδυλική στήλη της ταινίας. Αρχίσαμε να κοιτάμε τους στίχους, πιστεύοντας ότι αυτό το ντοκιμαντέρ θα μπορούσε να είναι σαν μια εκδοχή ταινίας Bollywood, όπου η αφήγηση βρίσκεται στους στίχους και τα τραγούδια. Σκεφθήκαμε ότι θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε την αφήγηση γύρω από αυτά τα τραγούδια.»
Σ.