του Michael Winterbottom
the-trip-to-italy.jpg

Δύο φίλοι, έξι γεύματα σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες σ' ένα ταξίδι στην Ιταλία: Liguria, Tuscany, Rome, Amalfi και τέλος στο Capri. Ταινία δρόμου, αλλά και μια ταινία ανταλλαγής ευφυών και πνευματώδων διαλόγων, η ταινία του Michael Winterbottom είναι παράλληλα και ένα πορτραίτο δύο προσώπων με φόντο μια γοητευτική χώρα και την κουλτούρα της.
Ο Rob (Rob Brydon) και ο Steve (Steve Coogan), μετά την ταινία The Trip (2011), αναλαμβάνουν, για άλλη μια φορά, να παρουσιάσουν για λογαριασμό της εφημερίδας The Observer, την κριτική τους για ορισμένα εστιατόρια. Ο Rob, πατέρας ενός μικρού παιδιού, κουρασμένος από τις ευθύνες του, αναζητά λίγη περιπέτεια. Ο Steve έχει περάσει μια περίοδο σκληρής δουλειάς στο Λος Άντζελες μακριά από το σπίτι του, αλλά τώρα βρίσκεται σε μια παύση από την δουλειά.  Έχοντας πια το χρόνο να επιστρέψει στην Ευρώπη θέλει να δει τα παιδιά του.
Οι δυο τους συζητούν για τη ζωή, την αγάπη, την εργασία και την ξενιτιά. Δεν πρόκειται μόνο για μια γαστρονομική εξερεύνηση αλλά και για ένα πολιτιστικό ταξίδι, καθώς ακολουθούν τα βήματα των άγγλων ρομαντικών ποιητών Byron και Shelley στην Ιταλία, αναζητώντας τα σημεία που οι δυο ποιητές πέρασαν μια καθοριστική για το έργο τους χρονική περίοδο.   Οι ποιητές George Gordon Lord Byron (1788-1824) και Percy Shelley Bysse (1792-1822)   είχαν αυτοεξοριστεί στην Ιταλία . Ο Byron μετά από το σκάνδαλο που προέκυψε για τις υποτιθέμενες ατασθαλίες του εναντίον της συζύγου του και ετεροθαλούς αδελφής του και ο Percy Shelley για τις πολιτικές και θρησκευτικές του απόψεις. Ήρθαν για να ζήσουν και να συγγράψουν στην Ιταλία και ο χρόνος που πέρασαν εκεί μνημονεύεται ακόμα και σήμερα.
Επιπλέον, καθώς ταξιδεύουν στην Ιταλία, ο Steve και ο Rob βρίσκουν συχνά αφορμή να αναφερθούν σε κάποιες ταινίες. Οι ταινίες αυτές είναι οι Roman Holiday (Διακοπές στη Ρώμη), La Dolce Vita (Γλυκιά Ζωή) και  Le Mepris (H Περιφρόνηση).

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)