του Bill Condon
mr-holmes.jpg

Μια ταινία για έναν μύθο της αστυνομικής λογοτεχνίας και τις επιπτώσεις που έχει το αμείλικτο πέρασμα του χρόνου πάνω στον εμβληματικό ορθολογισμό του.
Αγγλία, 1947. Ο διάσημος ντετέκτιβ Sherlock Holmes/ Σέρλοκ Χολμς, είναι 93 ετών. Όταν πηγαίνει στον κινηματογράφο και βλέπει μια ταινία για τον εαυτό του, κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι του. Πάρα πολλά από αυτά που υποτίθεται ότι κάνει σ’ αυτές τις ταινίες είναι επινοημένα. Ποτέ δεν φόρεσε το θρυλικό καπέλο και, αντί για πίπα, προτιμούσε πάντα ένα τσιγάρο. Συνταξιούχος εδώ και χρόνια, ο ίδιος αποφεύγει τις συναναστροφές και αφιερώνεται στην μελισσοκομία. Τους μόνους που ανέχεται είναι η οικονόμος κυρία Munro και ο μικρός γιος της Roger, τον οποίο ο Holmes μυεί στα μυστικά της μελισσοκομίας. Ωστόσο μερικές φορές οι παλιές υποθέσεις κυριαρχούν στις σκέψεις του...
Η αλήθεια και ο μύθος, το αμείλικτο βάρος του χρόνου και η ασθενής πλέον μνήμη, η ενοχή και η συνδιαλλαγή: αυτά βρίσκονται στο κέντρο της αφήγησης.
Ο Sherlock Holmes/ Σέρλοκ Χολμς υπήρξε ο πιο εμβληματικός ντετέκτιβ της πρώιμης εποχής του αστυνομικού μυθιστορήματος, δημιούργημα της φαντασίας του Sir Arthur Conan Doyle. Η ταινία είναι μια ελεύθερη διασκευή του μυθιστορήματος "A Slight Trick of the Mind" του Mitch Cullin.
«Βρήκα το σενάριο ιδιαίτερα πλούσιο και ποιητικό. Έχει τη μορφή των ιστοριών του διάσημου ντετέκτιβ, γιατί αφορά σε μια παλιά άλυτη υπόθεση, αλλά εστιάζει στην ηλικία και το μυστήριο του Σέρλοκ. Είναι το μυστήριο που έχει να λύσει τελευταίο: ποιος είναι, αφού πια δεν έχει τη διανοητική οξύτητα που τον χαρακτήριζε, και ποιος είναι ο καθένας μας χωρίς τα χαρακτηριστικά που μας καθορίζουν, στο τελευταίο στάδιο της ζωής μας» εξηγεί ο Bill Condon, σκηνοθέτης της ταινίας, στς σημειώσεις για την παραγωγή.
Δ.