του Baltasar Kormákur
everest.jpg.jpg

Η ταινία βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που συνέβη το 1996, στο όρος Έβερεστ. Δύο διαφορετικές αποστολές εξερεύνησης, η μια επικεφαλής τον Scott Fischer και η δεύτερη με τον Rob Hall, καθώς επιχειρούν να αναρριχηθούν στην κορυφή του υψηλότερου βουνού του κόσμου, βρίσκονται αντιμέτωπες με έντονες χιονοθύελλες. Οι ορειβάτες χρειάζεται, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, να υπερβούν εμπόδια ανυπέρβλητα.
Η ταινία γυρίσθηκε μεταξύ άλλων στο Νεπάλ και τις Ιταλικές Άλπεις.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: «Το τοπίο και ο καιρός είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για μένα (...) Πάντα ήθελα να αφηγηθώ μια ιστορία για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις πιο ακραίες εκδοχές της φύσης και έτσι αποκαλύπτουν τους χαρακτήρες τους μ’ ένα ευφυή τρόπο: τους γνωρίζουμε όλο και πιο βαθιά για το ποιοι είναι. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις τους φίλους σου είναι σε τέτοιες συνθήκες –από τι είναι φτιαγμένοι- ειδικά όταν αυτή είναι η πραγματικότητα. (…) Η ιστορία είναι πολύ γνωστή και καλά τεκμηριωμένη. Αλλά υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές, που συχνά αντιφάσκουν μεταξύ τους.(..) Ήθελα να κάνω την ταινία με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Να πάρουμε τους θεατές σε ένα ταξίδι πάνω στο Έβερεστ και να τους δείξουμε το βουνό με έναν τρόπο που ποτέ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ... και την ίδια στιγμή να δημιουργηθεί μια οικειότητα μεταξύ των χαρακτήρων, κάτι που είναι πολύ σπάνια σε μεγάλες ταινίες στούντιο».
Ο Jake Gyllenhaal, που υποδύεται έναν από τους κεντρικούς ρόλους, δηλώνει: «Η αναρρίχηση του Έβερεστ είναι κάτι, αναμφίβολα, συναρπαστικό. Ο λόγος που κάθε άνθρωπος το προσπαθεί είναι άλλο ένα συναρπαστικό στοιχείο. Το Έβερεστ αναζωπυρώνει ερωτήσεις όπως: Τι θέλουμε να καταφέρουμε στη ζωή μας; Ποιο είναι το νόημα της ζωής μας; Το βουνό, μεταφορικά και κυριολεκτικά, θέτει αυτήν την ερώτηση σε όλους. Δεν έχει σημασία η κορυφή. Αυτό που έχει σημασία είναι η συνύπαρξη και ο δεσμός με τους άλλους ορειβάτες. Κάποιες φορές το συνειδητοποιούμε αργά.»
Με τους Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Michael Kelly, Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson, Jake Gyllenhaal.

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας, σημειώσεις για την παραγωγή)