(The Here After)
του Magnus Von Horn
eftersklav.jpg

Σουηδία. Ύπαιθρος. Ένας έφηβος βγαίνει από τη φυλακή. Η επιστροφή του στο σπίτι αν και αρχικά μοιάζει ευπρόσδεκτη, αργότερα δεν είναι. Στο σχολείο η παρουσία του δεν προκαλεί ενθουσιασμό. Τις αρχικές επιφυλάξεις διαδέχονται η επιφυλακτικότητα και η καλυμμένη εχθρότητα. Οι βίαιες επιθέσεις εναντίον του κλιμακώνονται με τρόπο βίαιο.
Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί αυτόν τον έφηβο καθώς επιστρέφει πίσω, στους κόλπους της οικογένειας του, στη σχολική ζωή. Καταγράφει κυρίως τις αναταράξεις που προκαλεί η παρουσία του καθώς κινείται σε χώρους οικείους. Η αφήγηση οργανώνεται ακριβώς γύρω από το γιατί υπάρχει αυτή η εχθρότητα, από το μυστήριο του παρελθόντος που φαίνεται ότι ρίχνει βαριά τη σκιά του στο παρόν του έφηβού ήρωα,. Οι ρυθμοί της αφήγησης είναι αργοί, το μυστήριο του παρελθόντος και των πράξεων του ήρωα αποκαλύπτεται σταδιακά και αυτό είναι κεντρικό στη οργάνωση της δραματικής πλοκής. Η γραμμή των δραματικών συγκρούσεων είναι ανοδική. Οι εντάσεις κλιμακώνονται σιγά-σιγά και κορυφώνονται μετά την αποκάλυψη του παρελθόντος.
Είναι η ενοχή στο βλέμμά του που προϊδεάζει το θεατή για το τι συνέβη. Ψυχρός, ανέκφραστος, ο ήρωας δέχεται με στωικότητα την περιφρόνηση των άλλων , την απροκάλυπτη εχθρότητα. Τιμωρία για ό,τι έχει διαπράξει; Όπως και να ‘χει ό,τι αναζητά αυτός ο νεαρός από τον περίγυρό του είναι η συγχώρεση από τους άλλους. Επιστρέφοντας πίσω στη σκηνή του εγκλήματος, ο ήρωας ζητά την αποδοχή των άλλων. Και για να την αποκτήσει χρειάζεται να καταβάλλει ένα υψηλό τίμημα. Πρέπει από θύτης να μετατραπεί σε θύμα.

Δημήτρης Μπάμπας