(Το κορίτσι από τη Δανία)
του Tom Hooper
the-danish-girl.jpg

Η ταινία είναι κάτι παραπάνω μια ιστορία αγάπης εμπνευσμένη από τη ζωή των δανών ζωγράφων Lili (Einar) και Gerda Wegener. Είναι κυρίως μια ιστορία για τις περιπέτειες και τις τραγωδίες που κρύβονται σε κάθε αναζήτηση της αληθινής (σεξουαλικής) ταυτότητας. Κεντρικά πρόσωπα της αφήγησης είναι ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι, οι δανοί ζωγράφοι, ο Einar Wegener και η Gerda Wegener. Ο γάμος τους γνωρίζει αναταράξεις καθώς ο Einar αρχίζει να ανακαλύπτει κάποιες κρυφές πλευρές του εαυτού του: σιγά –σιγά αναδύεται μια γυναικεία φιγούρα και κυριαρχεί της ανδρικής πλευράς του. Ο Einar γίνεται Lili Elbe και αυτό οδηγεί την Gerda στα όρια της. Όταν η Lili αποφασίζει να ακολουθήσει το δρόμο της ψυχής και της καρδιάς του -δηλαδή να προχωρήσει σε εγχείριση αλλαγής φύλου- το ζευγάρι εισέρχεται σε αχαρτογράφητα εδάφη. Ωστόσο η ιατρική περιπέτεια στην οποία υποβάλλει το σώμα του ο Einar /Lili  έχει ένα ακριβό τίμημα....
Ο σκηνοθέτης βασίζει το σενάριο στο μυθιστόρημα του David Ebershoff, που αποτελεί μια μυθοποιημένη εκδοχή της πραγματικής ιστορίας. Δίνει έμφαση και στα δύο κεντρικά πρόσωπα και τις αγωνίες προκαλούνται από τις απρόοπτες περιπέτειες της ταυτότητας. Ακριβώς λόγω του καλλιτεχνικού περιβάλλοντος που διαδραματίζεται η ιστορία, ο σκηνοθέτης προσδίδει στην εικονοποιία του μια ισχυρή εικαστική διάσταση: τα πλάνα της ταινίας μοιάζουν ως πίνακες ζωγραφικής. Όμως είναι ό,τι υπάρχει πέρα από την επιφάνεια που έχει αξία: είναι το αληθινό δράμα ενός προσώπου που αναζητά τον αληθινό εαυτό του. Και είναι αυτό που δημιουργεί μια έντονη αντίθεση με τις λαμπερές και εντυπωσιακά παραπλανητικές όψεις των εικόνων.

Δημήτρης Μπάμπας

O Tom Hooper, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Μου προκάλεσε το ενδιαφέρον αυτή η ιστορία όταν σκηνοθετούσα το The King’s Speech. Δάκρυσα όταν διάβασα το όμορφο σενάριο της Lucinda Coxon, και ήθελα να το τιμήσω κάνοντας το ταινία. Ο/η Lili Elbe είναι ένα πρότυπο για το θάρρος που έδειξε για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να οδηγηθεί προς τον αληθινό εαυτό του/ της. Η σύζυγό του/ της Gerda χαρακτηρίζεται από συμπόνια και από την άνευ όρων αγάπη. Είναι ο γάμος τους που έκανε δυνατή την αποκάλυψη του αληθινού εαυτού της Lili».
Με τους Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Sebastian Koch, Ben Whishaw, Matthias Schoenaerts

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας, σημειώσεις για την παραγωγή)