(Μετάλλιο τιμής)
του Calin Peter Netzer
medalia-de-onoare.jpg

Στο Medal of honor ο Calin Peter Netzer παρουσιάζει μια πραγματική ιστορία «μετακομμουνιστικής τρέλας», όπως λέει χαρακτηριστικά, όπου η ζωή ενός ηλικιωμένου Ρουμάνου, απαξιωμένου στα μάτια της οικογένειάς του, αλλάζει όταν ξαφνικά λαμβάνει ένα γράμμα που τον καλεί να παραλάβει μετάλλιο τιμής, για κάποιες υποτιθέμενες ηρωικές πράξεις του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σ' αυτην την ρουμάνικη ταινία οι εύθυμοι κωμικοί τόνοι μεταλλάσσονται σε γλυκόπικρους μελαγχολικούς με φόντο τις περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις.
Μια μέρα, ο 75χρονος Ίον λαμβάνει κατά τύχη ένα τιμητικό μετάλλιο για κάποια ηρωική πράξη που έκανε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια εποχή που με δυσκολία μπορεί να θυμηθεί. Το παράσημο αυτό τον κάνει να αναθεωρήσει ολόκληρη τη ζωή του. Ίσως να μην είναι εντελώς αποτυχημένος, ίσως η ζωή του να ’χει κάποιο νόημα. Με αφορμή τον εορτασμό των πενήντα χρόνων απ’ τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ίον προσκαλείται σ’ ένα δείπνο παρουσία του Ρουμάνου προέδρου. Του δίνεται μια μοναδική ευκαιρία ν’ αλλάξει τη ζωή του: μπορεί να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος θέρμανσης που έχουν στην πολυκατοικία του κι επιπλέον ν’ αποδείξει στη σύζυγό του Νίνα ότι είναι κάποιος. Η καλή τύχη του Ίον ανατρέπεται ξαφνικά, όταν μια επιστολή απ’ το υπουργείο εθνικής άμυνας τον πληροφορεί ότι το παράσημο τού δόθηκε από λάθος κι ότι πρέπει να το επιστρέψει. Τώρα ο Ίον προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν τις ανύπαρκτες ηρωικές του πράξεις...
Ο Calin Peter Netzer γεννήθηκε το 1975 στο Πετροσάνι της Ρουμανίας. Το 1983, η οικογένειά του μετανάστευσε στη Γερμανία. Αφού τελείωσε το σχολείο, το 1994 ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα σκηνοθεσίας κινηματογράφου της Σχολής Θεάτρου και Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχίο σκηνοθεσίας κινηματογράφου.
Η ταινία βραβεύτηκε με το  Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

(δ.τ.)