(Το νησί)
του Pavel Lounguine
ostrov.jpg

Κάπου στη βόρεια Ρωσία, σ’ ένα μικρό ορθόδοξο μοναστήρι, ζει ένας πολύ ασυνήθιστος άντρας. Οι μοναχοί που ζουν μαζί του προβληματίζονται από την εκκεντρική συμπεριφορά του. Οι άνθρωποι που επισκέπτονται το νησί πιστεύουν ότι ο άντρας αυτός έχει τη δύναμη να θεραπεύει, να ξορκίζει τους δαίμονες και να προβλέπει το μέλλον. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του ανάξιο, λόγω μιας αμαρτίας που διέπραξε στα νιάτα του. Η ταινία είναι μια παραβολή η οποία συνδυάζει την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής στη Ρωσία με το μοναστηριακό τελετουργικό και τη ρουτίνα του μοναστηριού.
Ο Pavel Lounguine /Πάβελ Λουνγκίν, σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: «Είναι μια ταινία για το γεγονός ότι ο Θεός υπάρχει. Προκύπτει μια στιγμή στη ζωή, που στο επίκεντρο βρίσκεται αυτό το σημαντικό ζήτημα. Επιπλέον, προσπαθώ να επεκταθώ σε νέα κινηματογραφικά είδη, στη συγκεκριμένη περίπτωση το είδος της ζωής των αγίων».
Το περιοδικό Variety σημειώνει σε μια κριτική του για την ταινία: «Έχοντας για πρωταγωνιστή το Ρώσο ροκ σταρ Πιοτρ Μαμόνοφ στο ρόλο ενός κάτισχνου μουσάτου μοναχού, ο οποίος κάνει θαύματα στην παγωμένη Λευκή Θάλασσα, ο σκηνοθέτης Πάβελ Λουνγκίν εκπλήσσει τους οπαδούς του με το λιγότερο αρρενωπό από τις άλλες του ταινίες, αλλά παράδοξα συναρπαστικό Νησί – μια παραβολή για την πίστη και τη λύτρωση».

(πηγή δελτίο τύπου Φεστιβάλ θεσσαλονίκης 2006)