(Η γυναίκα που ονειρεύτηκε έναν άντρα)
του Per Fly
(το σημείωμα του σκηνοθέτη)
kvinden.jpg

Στην αρχή της καριέρας του ο Δανός συγγραφέας Τζ. Π. Γιάκομπσεν έγραψε κάποια ποιήματα για τα όνειρα. Σε ένα από τα ποιήματά του γράφει "Stay, stay in your dream world. Travel not against life's real journey". Το ποίημα αυτό γράφτηκε το 1867 με τον τίτλο "Dream" και οι στίχοι του υπήρξαν έμπνευση για τη νέα μου ταινία.
Η Κάρεν, 32 ετών, εργάζεται ως φωτογράφος μόδας. Ζει στην Κοπεγχάγη, είναι επιτυχημένη και ταξιδεύει τακτικά ανά την Ευρώπη, προκειμένου να βγάζει φωτογραφίες για λογαριασμό περιοδικών μόδας. Αγαπά τον κάπως μεγαλύτερό της σύζυγο Γιόχαν και την κόρη τους Ζοζεφίν. Με κάθε τρόπο η ζωή της είναι ακριβώς ό,τι επιθυμεί, και θα ήταν ευτυχισμένη, αν δεν υπήρχαν τα όνειρα που την στοιχειώνουν, την επηρεάζουν και την τρομάζουν. Τα όνειρα αυτά περιστρέφονται πάντα γύρω από τον ίδιο άνδρα.
Σε ένα ταξίδι της στο Παρίσι, συναντά τον άνδρα που έχει ονειρευτεί. Γρήγορα αποδεικνύεται πολύ διαφορετικός από αυτόν που έχει δει στο όνειρό της. Το όνομά του είναι Μάσιεκ, προέρχεται από την Πολωνία όπου εργάζεται ως δάσκαλος και μένει με τη σύζυγό του στο ίδιο ξενοδοχείο με την Κάρεν. Παρόλα αυτά, η Κάρεν ξεκινά μια ερωτική σχέση μαζί του, η οποία διακόπτεται απότομα, όταν ο Μάσιεκ ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, φεύγει από το Παρίσι.
Πίσω στην Κοπεγχάγη, η Κάρεν δεν λέει τίποτα στον Γιόχαν για την παράνομη σχέση της και προσπαθεί να ζήσει τη ζωή της σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, παρόλο που όλα έχουν αλλάξει. Τα όνειρά της γίνονται πιο έντονα και την ταλαιπωρούν περισσότερο. Είναι όμως αποφασισμένη να ξεχάσει τον Μάσιεκ και να μείνει πιστή στον αγαπημένο της σύζυγο. Η επόμενη δουλειά που αναλαμβάνει είναι στη Βαρσοβία. Η ίδια φοβάται και δεν θέλει να φύγει. Ο Γιόχαν επιμένει ότι πρέπει να πάει και αποφασίζει ότι θα πάει κι εκείνος με την κόρη τους μαζί της για να τη στηρίξει, μην γνωρίζοντας για τη σχέση της με τον Μάσιεκ.
Όταν ταξιδεύουν στη Βαρσοβία, η Κάρεν συναντά και πάλι τον Μάσιεκ και, παρόλο που προσπαθεί να το καταπολεμήσει, η σχέση αυτή της γίνεται εμμονή. Συναντιούνται μυστικά στο μικρό διαμέρισμα του Μάσιεκ. Εκεί όμως, στη χώρα προέλευσής του, ο Μάσιεκ είναι διαφορετικός και οι διαφορές μεταξύ τους είναι πλέον πιο έντονες. Είναι πιο δυνατός, με περισσότερες αντοχές, θέλει να της κάνει έρωτα αλλά μόνο με τους όρους του και ανάλογα με τις οικογενειακές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Όσο πιο ανυποχώρητος γίνεται όμως, τόσο πιο εμμονική μαζί του καταλήγει να είναι η Κάρεν. Στο ξενοδοχείο ο Γιόχαν γίνεται όλο και πιο καχύποπτος, γιατί η γυναίκα του λείπει συνεχώς και νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Ώσπου κάποια μέρα η Κάρεν παραδέχεται στον Γιόχαν την παράνομη σχέση της. Παρατά τόσο εκείνον όσο και την κόρη της και μετακομίζει στο διαμέρισμα του Μάσιεκ. Τώρα η εμμονή της γι' αυτόν κυβερνά εντελώς τη ζωή της. Είναι "παγιδευμένη" στο διαμέρισμα, όπου ο Μάσιεκ περιστασιακά την επισκέπτεται.
Έρχεται όμως η στιγμή που ο Μάσιεκ δίνει τέλος στη σχέση τους. Η Κάρεν δεν μπορεί να φύγει, έχει παγιδευτεί στην εμμονή της και μόνο όταν μαθαίνει ότι ο Μάσιεκ έχει κι άλλες ερωμένες, το παίρνει απόφαση...

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)