(Εις το όνομα του πατρός)
του Jim Sheridan
 in-the-name-of-the-father.jpg

Βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Gerry Conlon/ Τζέρι Κόνλον 'Proved Innocent', η αφήγηση εστιάζει στην πραγματική ιστορία των "τεσσάρων του Guildford", μια υπόθεση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συγκλόνισε τη Μεγ. Βρετανία.
Δύο νεαροί, απογοητευμένοι από την επικρατούσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση, ωθούνται να εγκαταλείψουν το Belfast για να εγκατασταθούν στο Λονδίνο, όπου αποφασίζουν να ακολουθήσουν το δρόμο των χίππις. Το 1974 αυτοί και η παρέα τους κατηγορούνται για βομβιστική επίθεση σε δύο μπαρ έξω από το Λονδίνο και συλλαμβάνονται. Ύστερα από ισχυρές ψυχολογικές πιέσεις και απόκρυψη αποδεικτικών για την αθώωσή τους στοιχείων αναγκάζονται να αποδεχθούν την κατηγορία και καταδικάζονται άδικα σαν τρομοκράτες του IRA.
Ενα πολιτικό δράμα, που επικεντρώνεται στην ολοκληρωτική αδυναμία του ανθρώπου μπροστά στις μηχανορραφίες και τις μηχανεύσεις αμείλικτων και κλειστών κρατικών μηχανισμών. Ωστόσο η αφήγηση δεν στέκεται περιγραφικά μόνο στην εξιστόρηση της ζωής του Τζέρι Κόνλον και στην ηθική (και όχι μόνο) καταδίκη της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας, αλλά διερευνά διεισδυτικά και με τρόπο συγκινητικό, τη σχέση με τον πατέρα και συγκρατούμενο του στο ίδιο κελί.
Με τους Daniel Day-Lewis, Emma Thompson, Pete Postlethwaite.

(δ.τ.)